Κέντρα υποδοχής προσφύγων από την Συρία δημιουργούν οι αλβανικές αρχές στο νότιο τμήμα της χώρας, υπολογίζοντας ότι θα φιλοξενήσουν περίπου 30.000 άτομα, σύμφωνα με το albaniandailynews.

Στην υλοποίηση του προγράμματος εμπλέκονται οι φορείς διαχείρισης έκτακτων αναγκών, η αστυνομία, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας, καθώς και το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Συνολικά αναμένεται η εγκατάσταση έως και 35.000 προσφύγων σε έξι κέντρα υποδοχής στο νότιο μέρος της χώρας, κοντά στα ελληνικά σύνορα. Πρόκειται για τις πόλεις Ελμπασάν, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά και Λέζα. Τα δύο από αυτά είναι σχεδόν έτοιμα.

Παράλληλα, ετοιμάζεται έκτακτο σχέδιο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω εισροή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Η συζήτηση για το αν θα υποδέχονταν τα Τίρανα πρόσφυγες, είχε ανοίξει από το 2015 χωρίς όμως να προχωρήσει. Το Σάββατο όμως έφτασαν στο Αργυρόκαστρο οι πρώτοι 50 Σύροι πρόσφυγες. Όλοι τους εγκαταστάθηκαν σε ένα κέντρο υποδοχής 2 χιλιόμετρα από το Αργυρόκαστρο. Στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με παιδιά, ενώ δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για πρόσφυγες που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα ή νωρίτερα, τα περασμένα έτη.

Οι προερχόμενοι από την Ελλάδα πρόσφυγες θα στεγάζονται σε ακόμη ένα νέο camp στους Άγιους Σαράντα, στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο, ενώ μετανάστες που θα εντοπίζονται εντός αλβανικών συνόρων θα μεταφέρονται στο Ελμπασάν και στη Λέζα.

Τα κέντρα υποδοχής που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είναι σε Κορυτσά και Αργυρόκαστρο. Συνολικά η Αλβανία στοχεύει να υποδεχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα 30-35.000 πρόσφυγες αιτούντες άσυλο. Οι χώροι υποδοχής θα βρίσκονται στις συνοριακές διαβάσεις των συνόρων στην Κακαβιά, στο Ρίπς των Αγίων Σαράντα, Κιάφε Μπότε, Τρεις γέφυρες και Καπεστίτσα Κορυτσάς.

Στο παρελθόν υπήρξαν ροές προσφύγων – αιτούντων άσυλο στον “φραγμένο” βαλκανικό δρόμο, ενώ υπήρχε και δρόμος πρόσβασης προς Μαυροβούνιο και Κροατία.