Ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας συγκρούστηκαν άγρια στην πρώτη τους τηλεμαχία ως φιναλίστ στην κούρσα για την πρωθυπουργία, μιλώντας για τους φόρους, τα σχολεία που φοίτησαν και την αφοσίωσή τους στον Μπόρις Τζόνσον.

Οι δύο πρώην συνάδελφοι στο υπουργικό συμβούλιο διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία, τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα κι ακόμη και για… σκουλαρίκια και στο τέλος, σε δημοσκόπηση της Opinium σχετικά με το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις ήρθαν σχεδόν ισόπαλοι με τον Σούνακ να προηγείται με διαφορά στήθους 39% έναντι 38% της Τρας.

Η τηλεμαχία ξεκίνησε με τους δύο μονομάχους να εκτοξεύουν βέλη ο ένας στον άλλον για τις περικοπές φόρων και τον πληθωρισμό με τον πρώην ΥΠ ΟΙΚ να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτε το «συντηρητικό» στις θέσεις της υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με την οικονομία, που δεν θα δώσουν «απολύτως καμία ευκαιρία» στους Τόρηδες να επικρατήσουν στις επόμενες εκλογές.

Η Τρας από την πλευρά της αντέτεινε ότι ο Σούνακ θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ύφεση και τον κατηγόρησε για «ζοφερές» οικονομικές προβλέψεις κι ότι αύξησε τους φόρους στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά δεκαετιών.

Η Λιζ Τρας με σχέδιo για τη χαμηλή φορολογία

Οι διαξιφισμοί στο ντιμπέιτ του BBC ακολούθησαν μια σειρά προσωπικών επιθέσεων το Σαββατοκύριακο με τον Σούνακ να δέχεται πυρά για την πανάκριβη γκαρνταρόμπα του και την περιουσία του και την Τρας να κατηγορείται ως «οικονομικά αναλφάβητη» και να της θυμίζουν ότι ήταν στο παρελθόν θιασώτης της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Σουνάκ που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της αντιπάλου και αποζητεί απεγνωσμένα να κερδίσει έδαφος στην υποστήριξη των μελών των Συντηρητικών που θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν από τις 5 Αυγούστου, προσπάθησε να στριμώξει την αντίπαλό του: «Υποσχεθήκατε μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων ύψους σχεδόν 40 δισ. λιρών, δηλαδή 40 δισ. λίρες περισσότερο δανεισμό. Αυτή είναι η πιστωτική κάρτα της χώρας, μιλάμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όλους εδώ, που θα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση των φόρων ήταν αναγκαία λόγω των άνευ προηγουμένου κρατικών δαπανών για να επιπλεύσει η βρετανική οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η Τρας αντέτεινε ότι καμία άλλη χώρα δεν αύξησε τους φόρους και επέκρινε τον Σούνακ ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σούνακ – Τρας απέκλεισαν υπουργικό ρόλο για τον Τζόνσον, που κάνει όνειρα για come back.

Για τον Τζόνσον και την Κίνα

H Tρας επέκρινε τον Σούνακ, που ζήτησε χθες σκλήρυνση της στάσης της Βρετανίας έναντι της Κίνας σημειώνοντας ότι μόλις τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών καλούσε σε ενίσχυση των διμερών και οικονομικών σχέσεων. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι η αντίπαλός του κάνει εξαγγελίες περί «χρυσής εποχής» στις σινοβρετανικές σχέσεις. «Νομίζω αυτό ήταν πριν από σχεδόν μια δεκαετία», απάντησε εκείνη.

Εν μέσω πληροφοριών ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει αποκλείσει ένα comeback, παρά την υπόσχεσή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία τον επόμενο μήνα, Σούνακ και Τρας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να του αναθέσουν υπουργείο στην κυβέρνησή τους, εφόσον εκλεγούν.

«Είμαι βέβαιη ότι [ο Τζόνσον] θα έχει κάποιον ρόλο, ότι θα εκφράζει δημοσίως τις απόψεις του, αλλά δεν θα μετέχει στην κυβέρνηση», είπε η Τρας αν και υπογράμμισε ότι είχε υποστηρίξει εξ’ αρχής τον απερχόμενο πρωθυπουργό σε αντίθεση με άλλους, όπως είπε πετώντας μπηχτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph σε γεύμα του με τον Λόρδο Κρούντας την Παρασκευή ο Τζόνσον είπε ότι «θέλει να δώσει τη μάχη των επόμενων βουλευτικών εκλογών ως αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος». Ο Κρούντας διεξάγει εκστρατεία για να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη των Τόρηδων να ψηφίσουν για το αν θα αποδεχθούν την παραίτηση του Τζόνσον από την αρχηγία του κόμματος, αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι ο Τζόνσον θα φύγει μόλις εκλεγεί ο νέος ηγέτης.

Ο Σούνακ δούλευε ως σερβιτόρος σε ινδικό εστιατόριο

Αλλά παρά την κόντρα των δύο υποψηφίων το κλίμα δεν ήταν εντελώς βαρύ με την υπουργό Εξωτερικών να εγκωμιάζει κάποια στιγμή τον Σούνακ για τις ενδυματολογικές του επιλογές. Λίγες ώρες νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, προκάλεσε σάλο συγκρίνοντας τα ακριβά κοστούμια και υποδήματα του Σούνακ με τα φθηνά faux σκουλαρίκια της Τρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Σούνακ είπε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να κρίνονται «από το χαρακτήρα και τις πράξεις του» κι ότι ο ίδιος «δεν γεννήθηκε έτσι» καθώς η οικογένειά του μετανάστευσε από την Ινδία στη Βρετανία πριν από έξι δεκαετίες και ο ίδιος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως σερβιτόρος σε ινδικό εστιατόριο.

Αν και η Τρας δεν απέρριψε τα σχόλια της Ντόρις, πήρε κάποιες αποστάσεις λέγοντας ότι δεν ξέρει από που προέκυψε η πληροφορία ότι τα σκουλαρίκια της στοιχίζουν μόλις 4,50 λίρες. Και συμπλήρωσε ότι δεν έχει «πρόβλημα με το πόσο ακριβά είναι τα ρούχα κάποιου άλλου», ούτε «θα δώσει συμβουλές περί μόδας στον Ρίσι», για να προσθέσει ότι θαυμάζει τις ενδυματολογικές του επιλογές.