Οι κρίσιμες εκλογές στην Ιταλία έφθασαν, καθώς αύριο Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες και αναμένεται το κόμμα “Αδέρφια της Ιταλίας” (Fratelli d’Italia) της Τζόρτζια Μελόνι να καταλάβει την πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το Fratelli d’Italia και η Lega του Σαλβίνι ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο ή με βάση τα ελληνικό δεδομένα στον χώρο της εθνικιστικής δεξιάς έως ακροδεξιάς.

Τα κόμματα Fratelli d’Italia της Τζόρτζια Μελόνι, Lega του Ματτέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σύλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να σχηματίσουν την πρώτη κυβέρνηση στην Ιταλία με αμιγώς δεξιά έως ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Αναμένεται να λάβουν τα 3 κόμματα περίπου το 45% του εκλογικού σώματος…
O δεξιός συνασπισμός έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ζητάει διευθέτηση του Ουκρανικού.

Η στάση της Μελόνι θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και ευρύτερα για την Ευρώπη.

Ποια κόμματα παίρνουν μέρος στις εκλογές

Movimento 5 Stelle ή Five Star Movement με επικεφαλής τον Giuseppe Conte – Κόμμα που μερικώς αμφισβητεί την ενσωμάτωση στην ΕΕ, κεντροαριστερής κατεύθυνσης – Εκτίμηση αποτελέσματος 14%

Lega με επικεφαλής τον Matteo Salvini – Εθνικιστική δεξιά – Εκτίμηση αποτελέσματος 11% στο παρελθόν είχε φθάσει έως το 36% στις δημοσκοπήσεις

Partito Democratico ή Democratic Party με επικεφαλής τον Enrico Letta – Κεντροαριστερό κόμμα – Εκτίμηση αποτελέσματος 20%

Forza Italia ή Go Italy με επικεφαλής τον Silvio Berlusconi 
– Κεντροδεξιό κόμμα – Εκτίμηση αποτελέσματος 7%

Fratelli d’Italia ή Brothers of Italy με επικεφαλής την Giorgia Meloni
 – Εθνικιστική Δεξιά Εκτίμηση αποτελέσματος 27%

Italia Viva ή Italy Alive με επικεφαλής τον Matteo Renzi 
– Φιλελεύθερο κόμμα

Articolo Uno ή Article One με επικεφαλής τον Roberto Speranza 
– Κεντροαριστερό κόμμα – Εκτίμηση αποτελέσματος 3,5%

Νoi Con l Italia ή Us Wity Italia με επικεφαλής τον Maurizio Lupi –
 Κεντροδεξιό κόμμα

Italia al Centro ή Italy in the Centre με επικεφαλής τον Giovanni Toti 
– Κεντροδεξιό κόμμα

Azione ή Action με επικεφαλής τον Carlo Calenda – Φιλελεύθερο κόμμα – Εκτίμηση αποτελέσματος 7%

Insieme per il Futuro (IpF) ή Together for the Future του Luigi Di Maio – Κεντρώο κόμμα

To Fratelli d’Italia στοχεύει να ξεπεράσει το 25%

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κόμμα Fratelli d’Italia, το κόμμα της Giorgia Meloni που με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα προσεγγίζοντας το όριο του 25% και το οποίο θεωρείται εφικτός στόχος.
Το να προσεγγίσει κοντά στο 30% θα ήταν πολύ θετικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από το άθροισμα των Lega και Forza Italia.
Το κόμμα Fratelli d’Italia είχαν συγκεντρώσει 4,35% στις εκλογές του 2018 σε 4 χρόνια από 6 κόμμα έγινε πρώτη πολιτική δύναμη.

«Το 17% το 2018 ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία μας στην πολιτική.
Είναι το σημείο αναφοράς μας προς τα πάνω», δήλωσε ο αρχηγός της Lega αλλά τα ποσοστά της Lega στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να συρρικνωθούν στο 12% ή σε ένα όριο πάνω από 10%.
Κάποια στιγμή στις δημοσκοπήσεις είχε φθάσει στο 36%.

Το Forza Italia, για πολλά χρόνια ηγείτο του κεντροδεξιού συνασπισμού, είναι πλέον η συνιστώσα με τα μικρότερα ποσοστά: τώρα κάτω από το 10% (το 2018 ήταν 14%), ο Silvio Berlusconi θα πρέπει να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ποσοστό πάνω από 5%.

Μονομαχία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα 5 Αστέρων 

Το Pd οι σοσιαλδημοκράτες του Enrico Letta θα πρέπει να βελτιώσει το αποτέλεσμα του 2018, όταν το κόμμα με επικεφαλής τον Matteo Renzi συγκέντρωσε 19% (το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του).
Η αποτυχία να φθάσει ή να ξεπεράσει το 20% θα ήταν ήττα.
Αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 25ης Σεπτεμβρίου θα αξιολογηθεί σε σύγκριση με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Στις εκλογές του 2018 το Κίνημα Πέντε Αστέρια ήταν η πρώτη πολιτική δύναμη (32%), αλλά τώρα έχει συρρικνωθεί στο 14% με 15% μειώνοντας τα ποσοστά στο Δημοκρατικό Κόμμα

Τρίτος πόλος: στόχος 10%

Ο Κάρλο Καλέντα και ο Ματέο Ρέντσι στοχεύουν σε διψήφια ποσοστά για τον κεντρώο συνασπισμό τους:
Ο ηγέτης της Δράσης έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι το να μην φτάσει το 10% θα ήταν αποτυχία.
Στόχος του Καλέντα είναι να ξεπεράσει την Lega που «βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
«Αν πάρεις πάνω από 10% έχεις αποφασιστικό ρόλο, αν πιάσεις 7-8% είσαι στη Βουλή και ασχολείσαι με την πολιτική.
Γιατί στην Ιταλία η κυβέρνηση σχηματίζεται στη Βουλή και όχι έξω»…

Μεγαλύτερη η αποχή στις αυριανές εκλογές

Οι ειδικοί αναμένουν ιστορικά χαμηλή συμμετοχή, 65 έως 70%.
Περίπου πέντε εκατομμύρια Ιταλοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν θα ψηφίσουν απλώς και μόνο επειδή ζουν πολύ μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μειονέκτημα του συστήματος: στην Ιταλία, η επιστολική ψήφος είναι διαθέσιμη μόνο στους ψηφοφόρους που ζουν στο εξωτερικό.
Και με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι το FDI της Meloni θα κερδίσει περίπου το 27% των ψήφων, μόνο ένα κόμμα αναμένεται μεγαλύτερο στις αυριανές εκλογές, ικανό να την συναγωνιστεί: η αποχή.

FcPrjrEXkAgltMR.png
FcPpZCpWQAQhO-6.png

«Ασεβής και γλυκιά» η Μελόνι

Ο τότε μέντοράς της Φάμπιο Ραμπέλι, τώρα βουλευτής του κόμματός της, την επέλεξε για να θέσει υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος, «επειδή ήταν ασεβής και γλυκιά ταυτόχρονα», μπορώντας με αυτό τον τρόπο «να διαλύσει την εικόνα του σκληρού ακροδεξιού σκίνχεντ».

Η πολιτική ιδεολογία της απορρίπτει τις προοδευτικές αξίες και ασπάζεται τις πολιτικές ταυτότητας. Βασίζεται στην υπεράσπιση των εθνικών συνόρων, των εθνικών συμφερόντων και της παραδοσιακής οικογένειας.

Ανέκαθεν τασσόταν σθεναρά κατά των ναρκωτικών και κατά των αμβλώσεων, αν και επιμένει ότι δεν θα απαγόρευε τις αμβλώσεις.

Κάνει λόγο για «κυριαρχία της ελιτιστικής Αριστεράς» στον δημόσιο λόγο και στο ιταλικό κατεστημένο — ιδίως τον ακαδημαϊκό χώρο και το δικαστικό σύστημα. «Μας αποκαλούν τέρατα», έχει δηλώσει.

Οι επικριτές της αναφέρουν ότι το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας υπό τον Μουσολίνι συνδέεται άμεσα με τα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Η Μελόνι, σύμφωνα με στελέχη του κόμματός της, δίνει μεγάλη σημασία στη συνέπεια και στο να παραμένει πιστή στις πολιτικές της ρίζες, ανησυχώντας συχνά για το πώς ο 15χρονος εαυτός της θα έκρινε τις αποφάσεις της σήμερα.

Αυτή η αίσθηση της διατήρησης σταθερών απόψεων βοήθησε το κόμμα της να αντλήσει ψήφους από τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, ωστόσο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, η Μελόνι δείχνει πρόθυμη να συμβιβαστεί.

Αν και το 2018 γιόρτασε την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ευθυγραμμιστεί ανεπιφύλακτα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, όπως σχολίαζαν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η 45χρονη Μελόνι δείχνει ικανή να παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η «αγέλη των λύκων»

Η Μελόνι βασίζεται σε μια δεμένη ομάδα συμμάχων, που είναι μαζί της για χρόνια. Στο κόμμα είναι και η αδερφή και ο κουνιάδος της.

Ο κύκλος της, σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην βουλευτή, είναι «κλειστός». Μερικές φορές, η πίστη και οι κοινές μάχες μετρούν περισσότερο από την εμπειρία.

Προτιμά, δε, να γράφει σε χαρτί με κεφαλαία γράμματα, αν και απαιτεί οτιδήποτε έχει να διαβάσει, να εκτυπωθεί σε μία σελίδα, με συγκεκριμένη γραμματοσειρά.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι δεν πειθάρχησε

Το κόμμα της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να μην σεβαστεί την καθιερωμένη, σημερινή ημέρα σιωπής, πριν τις αυριανές ιταλικές γενικές εκλογές.

“Η προεκλογική εκστρατεία της κεντροαριστεράς χαρακτηρίσθηκε από ψέματα, μίσος, θέληση να αυξηθούν οι φόροι και οι αποβιβάσεις μεταναστών”, τόνισε η Λέγκα, μέσω Instagram, και πρόσθεσε:

“Χθες το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λέτα έκλεισε την εκστρατεία του με αποτυχημένη συγκέντρωση, στη πλατεία του Λαού της Ρώμης, μπροστά σε σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Επιτέλους, μια μικρή, μεγάλη αλήθεια: θυμίζει σε όλους πιό κόμμα χρηματοδοτήθηκε με βαμμένα με αίμα, ρωσικά ρούβλια. Αύριο οι Ιταλοί θα επιλέξουν”.