Η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευθεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο και για κάποια θετικά σημάδια στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ζελένσκι  φάνηκε ελαφρώς αισιόδοξος, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Μόσχας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε στη συνέχεια ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευθεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Κϊεβο

Οι επιφυλάξεις του Ζελένσκι ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι παρά τις ανακοινώσεις από τη Ρωσία, συνεχίστηκαν για ακόμη ένα βράδυ οι επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα και οι μάχες στα περίχωρα του Κιέβου, με το CNN να μεταδίδει ότι γύρω στις 12:00 τα μεσάνυχτα ακούστηκαν νέοι βομβαρδισμοί.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Μόσχας στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Μεντίνσκι είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί» για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη έληξαν με έναν αισιόδοξο τόνο, οι ειδικοί διχάζονται για το αν θα τερματιστούν τελικά τις εχθροπραξίες.

Αποδέχεται ένα «ουδέτερο» καθεστώς

Η Ρωσία ανέφερε ότι θα «μειώσει δραστικά» τις πολεμικές επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο, ενώ η Ουκρανία δήλωσε ότι αποδέχεται ένα «ουδέτερο» καθεστώς σε αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά.

Ωστόσο, ο πολιτικός επιστήμονας Γκριγκόρι Γκολόσοφ δήλωσε στο ρωσικό BBC, ότι δεν βλέπει «κανένα πραγματικό αποτέλεσμα» από τις συνομιλίες.

«Και οι δύο πλευρές μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν (στις συνομιλίες)», υποστήριξε. «Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιδείξουν δέσμευση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», θεωρώντας ότι η Ρωσία είναι «πιο δυνατή» στις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις περαιτέρω κυρώσεις.

Ένας άλλος πολιτικός επιστήμονας, ο Κίριλ Ρόγκοφ, πάντως, πιστεύει ότι οι συνομιλίες αποτελούν «σημείο καμπής» στον πόλεμο. «(Αυτή) είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά», επισήμανε.

Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων «βλέπει» η Δύση

Ξεκάθαρη θέση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων πήραν οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για έναν ελιγμό από πλευράς Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι πραγματική υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο Κίεβο είναι στην πραγματικότητα ανασύνταξη/επανατοποθέτηση προς τα ανατολικά και όχι πραγματική απόσυρση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που πιθανώς έχουν στο μυαλό τους είναι μια επανατοποθέτηση για να δώσουν προτεραιότητα αλλού (σ.σ. Ντονμπάς)», δήλωσε ο Κέρμπι. «Θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», προειδοποίησε.

Ο Κέρμπι πρόσθεσε ότι ένας «μικρός αριθμός» στρατευμάτων φεύγει από την ουκρανική πρωτεύουσα και μετακινείται βόρεια για να χρησιμοποιηθεί σε άλλα μέρη της χώρας και προειδοποίησε πως θα δούμε σφοδρές επιθέσεις σε άλλες περιοχές. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι θα αποσύρει δυνάμεις ή θα μειώσει τις επιθέσεις στο Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Οι κινήσεις αυτές δεν σημαίνουν ότι ο κίνδυνος για το Κίεβο έχει περάσει, πρόσθεσε, και είπε ότι η Ρωσία απέτυχε στον στόχο της να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα και έχει αποτύχει στον στόχο της να υποτάξει την Ουκρανία. Αλλά μπορεί ακόμα να προκαλέσει τεράστια βαρβαρότητα στη χώρα, τόνισε ο Κέρμπι.