Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αυτή την ώρα περιθώρια για λύση στο  διπλωματικό πεδίο, αλλά και καθώς οι δηλώσεις των ηγετών μοιάζουν ανησυχητικέςγια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. στην Ουκρανία η Ευρώπη ετοιμάζει την δική της άμυνα.

Ήδη είναι ειλημμένη η απόφαση της ΕΕ να επιταχύνει τη δημιουργία Ευρωστρατού λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ υιοθέτησε τη Στρατηγική Πυξίδα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία» είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από έναν γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο.

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενισχύεται η ουκρανική αεράμυνα με σοβιετικά όπλα

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η απόφαση των ΗΠΑ και 12 ακόμη δυτικών χωρών να εξοπλίσουν με Σοβιετικό εξοπλισμό αεράμυνας την Ουκρανία, σύμφωνα με την «WSJ».

Τα συστήματα, τα οποία ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι περιλαμβάνουν τα SA-8, είναι δεκαετιών και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ ώστε να μπορούν να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και την οποία έχει εξαγάγει η Μόσχα σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε πως 13 δυτικές χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι χώρες αυτές είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.