Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, οι οποίες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.

Η Ελβετία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανήρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών.

Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως “παρατηρητής”, δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί «μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή» όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν στης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις», αναφέρει η τελική διακήρυξη.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, στο ανακοινωθέν γίνονται δυσάρεστες διαπιστώσεις, αλλά δεν φαίνεται να προτείνονται σοβαρές λύσεις για τερματισμό του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία.

Απουσία Ρωσίας και Κίνας

Με ακάλεστη τη Ρωσία και με απούσα την Κίνα, η διάσκεψη αυτή έθεσε εξαρχής χαμηλά τον πήχη, παρά την παρουσία δεκάδων ηγετών χωρών της Δύσης (κι όχι μόνο) που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια να βρεθούν διπλωματικές λύσεις στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη περίπου δυόμισι χρόνια.

Αφενός, λοιπόν, η μη κλήση της Ρωσίας, δηλαδή του ενός από τα δύο εμπόλεμα μέρη, απονομιμοποιεί και αποδυναμώνει εξαρχής το όποιο αποτέλεσμα της Διάσκεψης, αφετέρου η απουσία της Κίνας (ισχυρής συμμάχου της Ρωσίας) είναι κάτι παραπάνω από ηχηρή.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη διάσκεψη είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της. Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε με σαφήνεια ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου ειρήνευσης.

Εξίσου ηχηρή είναι και η απουσία του ισχυρότερου συμμάχου του Κιέβου, δηλαδή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέλεξε να μη συμμετάσχει, αλλά να στείλει στο πόδι του την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Σημειώνεται επίσης ότι η Διάσκεψη γίνεται εν μέσω περαιτέρω προέλασης του ρωσικού στρατού και στον απόηχο της απόφασης των G7 να εκμεταλλευτούν τους τόκους των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων για να χορηγήσουν πακέτο δανείων 50 δισ δολαρίων στην Ουκρανία, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν.