Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν αύριο στην Κόκκινη Πλατεία με μεγαλειώδη παρέλαση, πάνω από την οποιαθα πετάξει και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80.- Ανησυχίες της Δύσης.-

……………………………………………………………….

Οι Ουκρανοί μαχητές στο πολιορκημένο από τους Ρώσους εργοστάσιο υπόσχονται να συνεχίσουν τη μάχη μέχρι τέλους, όπως είπαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα ζήσουν.

Οι Ουκρανοί μαχητές με ηρωϊκές περγαμηνές στη χώρα τους, που έχουν οχυρωθεί εδώ και εβδομάδες στα υπόγεια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίου θύλακα αντίστασης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραδοθούν.

«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Ίλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

«Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε ο ίδιος από τα υπόγεια της βιομηχανικής εγκατάστασης.

«Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών», συμπλήρωσε ο Σαμοϊλένκο, ο οποίος μιλούσε είτε στα ουκρανικά είτε στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.

Απομακρύνθηκαν το Σάββατο οι τελευταίοι άμαχοι

Να σημειωθεί ότι χθες απομακρύνθηκαν από τοι εργοστάσιο και οι τελευταίοι Ουκρανοί άμαχοι που παρέμενες εγκλωβισμένοι στις αχανείς στοές του. Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

Ο Πούτιν ετοιμάζει μεγαλειώδη παρέλαση αύριο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτι εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη σύρραξη στην Ουκρανία, στις ευχές του για την 8η Μαΐου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν στις ευχές που απηύθυνε σήμερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».
Στις ευχές του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφορά όχι μονάχα στους στρατιώτες, αλλά επίσης στους πολίτες «του εσωτερικού μετώπου», που «συνέτριψαν τον ναζισμό με αντίτιμο αναρίθμητες θυσίες».

«Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας προς τους Ουκρανούς. «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί», σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», να «πάρουν την εκδίκησή τους».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Ανησυχίες της Δύσης για την επίδειξη δύναμης 

Εν τω μεταξύ, επίδειξη δύναμης όχι μόνο με τη συμβολική σημασία μίας στρατιωτικής παρέλασης, αυτής που θα γίνει αύριο στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στο πεδίο της μάχης, με βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε ένα μεγάλο μέτωπο στην Ουκρανία, κάνει αυτές τις μέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μία «κρίση μεγαλείου», περισσότερο απόρροια της ανάγκης να δείξει στην εσωτερική κοινή γνώμη ότι η εισβολή στην Ουκρανία είναι νικηφόρα και ενώ οι απώλειές τους είναι βαρύτατες και η σύγκρουση με τη Δύση χωρίς τέλος, ο Πούτιν δείχνει έτοιμος να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την επιθετικότητα του ρωσικού στρατού, εκτοξεύοντας αύριο είτε εμμέσως, είτε ευθέως νέες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Στην Ευρώπη περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις δηλώσεις του Πούτιν  πριν την έναρξη της παρέλασης, αλλά και την ίδια τη στρατιωτική εκδήλωση στην Κόκκινη Πλατεία. Σήμερα έγιιναν οι τελευταίες πρόβες για την παρέλαση, στην οποία πάντως δεν έχει προσκληθεί κανένας δυτικός ηγέτης.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Πούτιν θα κάνει επίδειξη δύναμης, ειδικά με τα υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτει η στρατιωτική μηχανή της χώρας του, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι στις πρόβες μετέχουν και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία.

Το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80 θα πετάξει πάνω από την παρέλαση

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, θα κάνει πτήση πάνω από την Κόκκινη Πλατεία – και μόνο η πληροφορία αυτή προκάλεσε ανατριχίλα στη Δύση. Ειδικά σε συνδυασμό με το ότι στην αυριανή παρέλαση θα εμφανιστούν και όπλα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύσουν πυρηνικούς πυραύλους.

Η παρέλαση στη Μόσχα και τα μηνύματα που αναμένεται να εκπέμψει μέσω αυτής ο Ρώσος πρόεδρος εντείνουν τις ανησυχίες της Δύσης για τις διαθέσεις του Κρεμλίνου, ενώ σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου θα γίνουν και κάποιες φιλορωσικές εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Νίκης», υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν επεισόδια.

Στόχος ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Ουκρανίας

Στο μεταξύ η Ρωσία εξαπολύει όλο και πιο σφοδρές επιθέσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και μάλιστα επιβεβαιώνεται ότι έχει στόχο να αποκλείσει ολοκληρωτικά την πρόσβαση του Κιέβου στη Θάλασσα.

Μετά τη Μαριούπολη, βομβαρδίζει τώρα και την Οδησσό, αλλά και το Μικολάιβ, που είναι οι δύο μεγάλες πόλεις δυτικά της Χερσώνας και της Κριμαίας. Οι επιθέσεις ουσιαστικά γίνονται σε ένα ευρύ νοτιοδυτικό μέτωπο, αφού πύραυλοι έπεσαν στην πόλη Αρτσίζ, που είναι ακόμη δυτικότερα της Οδησσού, κοντά στα σύνορα με τη Μολδαβία, αλλά και στο Βοζνεσένσκ, βόρεια του Μικολάιβ.

Σφοδρές μάχες αναφέρθηκε ότι έγιναν και στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, με τους Ρώσους να ανακοινώνουν ότι κατέρριψαν δύο αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα και δύο drones και τους Ουκρανούς να δηλώνουν ότι κατέστρεψαν ένα ρωσικό πλοίο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας έχουν στόχο, όπως επιβεβαιώνει η ίδια, και την οπλική βοήθεια που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε με πυραύλους υψηλής ακρίβειας αμερικανικό και ευρωπαϊκό οπλισμό κοντά στο Χάρκοβο, σε ένα μέτωπο πάντως, όπου η ουκρανική αντίσταση είναι σθεναρή.

Στο αμιγώς ανατολικό μέτωπο, δηλαδή στο Ντονμππάς οι επιθέσεις επίσης συνεχίζονται με στόχο να κατοχυρώσουν οι ρωσικές δυνάμεις εδαφικά κέρδη, αλλά η προέλαση φαίνεται να γίνεται με αργό ρυθμό. Το πρωί της Κυριακής το Κίεβο κατήγγειλε ότι από το ρωσικό στρατό βομβαρδίστηκε σχολείο στην περιοχή του Λουχάνσκ, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 90 άμαχοι.