Ως μια αντίδραση, που φαίνεται να υποκρύπτει και διαστάσεις αντιπερισπασμού ή και εκβιασμού με άσκηση πολύμορφης πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν του έκανε το χατήρι για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του, ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών.

Ταυτόχρονα ο Ζάεφ επιδιώκει να δείξει στο εσωτερικό ακροατήριο και σε όλους τους πολίτες ότι είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για την ένταξη στην Ε.Ε., θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους για την περίπτωση, που δεν προτιμήσουν το κόμμα του, αλλά στραφούν προς το εθνικιστικό V.M.R.O.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που μάλλον θα το κερδίσει, αφού οι ενδείξεις εμφανίζουν τους πολίτες σε μεγάλη πλειοψηφία να επιθυμούν την ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με ταυτόχρονη προσαρμογή στους αναπτυξιακούς στόχους της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει:

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, την επομένη της ταπεινωτικής ευρωπαϊκής άρνησης.

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ένα μπλοκάρισμα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτέθηκαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών, η οποία απαιτεί ομοφωνία.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό.

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζάεφ.

Είπε πως θα συναντηθεί αύριο Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, ο Ζάεφ επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τη Βόρεια Μακεδονία στις ράγες της ένταξης στην ΕΕ.

Γιούνκερ και Τουσκ: Ιστορικό λάθος

Για «λάθος» και μάλιστα «ιστορικό», έκαναν λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενοι στη μη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Στην τελευταία τους συνέντευξη Τύπου έπειτα από ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, οι Τουσκ και Γιούνκερ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αδυναμία των κρατών-μελών της ΕΕ να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Η μεγάλη πελιοψηφία των κρατών-μελών ήταν υπέρ, αλλά δυστυχώς χρειαζόμασταν ομοφωνία», επισήμανε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, τον Μάιο του 2020. Αυτή ήταν και η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη-μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

«Προσωπικά το θεωρώ λάθος», συνέχισε ο Ντ. Τουσκ, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, δεν πρέπει να κατηγορηθούν γι’ αυτή τη εξέλιξη. «Εσείς είστε έτοιμοι», είπε και κάλεσε τα Σκόπια και τα Τίρανα να μην τα «παρατήσουν». Aναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε ότι η έκθεση της Επιτροπής ήταν «σαφής» ότι έκαναν «ό,τι τους ζητήθηκε» και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «αληθινά σπουδαίο επίτευγμα».

«Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος αφού πρόκειται για την τελευταία σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει. Συνολικά, όπως είπε, συμμετείχε σε 148 συνόδους κορυφής και δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος που είναι Ευρωπαίος». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που έφεραν αντιρρήσεις: «Εάν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της»