Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων. Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούσουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Μέχρι πρότινος, η ποινή φυλάκισης για τους λιποτάκτες ήταν τα 5 χρόνια.

Ο Πούτιν εμπλέκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό

Πιο ενεργή εμπλοκή στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να έχει το τελευταίο διάστημα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν απέρριψε μια στρατιωτική απόσυρση από την πόλη Χερσώνα, κάτι που οδήγησε σε πτώση του ηθικού των στρατευμάτων, που έχουν αποκοπεί από τις γραμμές ανεφοδιασμού. Η Χερσώνα είναι επίσης ένα από τα τέσσερα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη όπου διεξάγονται τα λεγόμενα δημοψηφίσματα για την προσχώρηση στη Ρωσία.

«Είναι πολύ νωρίς για μια πλήρη αξιολόγηση, αλλά μου είναι σαφές ότι η στρατηγική πρωτοβουλία έχει μετατοπιστεί στους Ουκρανούς», δήλωσε στους New York Times ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως σε αυτό τον πόλεμο υπήρξε μια συνεχής αναντιστοιχία μεταξύ των πολιτικών στόχων του Πούτιν και των στρατιωτικών μέσων για την επίτευξή τους.
Εντάσεις για την εμπλοκή του Πούτιν στον σχεδιασμό του πολέμου

Η μεγαλύτερη στρατηγική εμπλοκή του Πούτιν φέρεται επίσης να έχει δημιουργήσει εντάσεις με τους στρατιωτικούς διοικητές, με τον ίδιο να τους λέει ότι οι όποιες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης είναι δικές του.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποφύγει ουκρανική νίκη στο πεδίο της μάχης, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τη δημοτικότητά του πολέμου στο εσωτερικό. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο προσπαθεί να ανακτήσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση, ανακοινώνοντας τη μερική κινητοποίηση στρατευμάτων αυτή την εβδομάδα.

«Ξήλωσε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας. Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Θα αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε.

Νέος επικεφαλής είναι ο «Χασάπης» της Μαριούπολης

Ο αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, γνωστός και ως «Χασάπης», που υπηρετεί και ως διοικητής του ρωσικού εθνικού κέντρου για την άμυνα από το 2014, θεωρήθηκε ως ο υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, ενώ ήταν αυτός που ζήτησε από τους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μιζίντσεφ ήταν πιθανότατα αυτός που έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, του δημοτικού θεάτρου, όπως και για την καταστροφή ολόκληρων περιοχών στη Μαριούπολη.