Μετά την φραστική επίθεση, που είχε εξαπολύσει την Δευτέρα κατά των ηγετών της Δύσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, άλλαξε πλεύση και οργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμαουέλ Μακρόν το βράδυ της Τρίτης, δείχνοντας διάθεση για συνεργασία.

Αφού πέρασε ένα μεγάλο διάστημα εντάσεων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. ο Ερντογάν έκανε διπλωματική στροφή και  ανέφερε πως Γαλλία και Τουρκία έχουν «σοβαρές προοπτικές συνεργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, ο Ερντογάννώ είπε επίσης ότι οι δυο χώρες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στους τομείς ασφάλειας και ειρήνης από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Σαν δυο ισχυροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στην ασφάλεια, τη σταθερότητα αι την ειρήνη σε μια ευρεία γεωγραφική περιφέρεια, από την Ευρώπη ως τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μπορούμε να κάνουμε συλλογικά βήματα και να δράσουμε με αλληλεγγύη» είπε ο Ερντογάν.

Ακόμη, ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν πως οι δυο χώρες μπορούν να αναλάβουν κοινές δράσεις κατά της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Μακρόν για τους νεκρούς που έχει καταγράψει η Γαλλία λόγω κορωνοϊού.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν αποδίδεται στην προσπάθειά του να διαβρώσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας με πλάγιο τρόπο και να δείξει “καλές διαθέσεις”, ενόψει μάλιστα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κορυφής του Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας με βάση την αναμενόμενη λίστα του Μπορέλ.
Όπως φαίνεται, έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και έμενε το “αγκάθι” του Μακρόν, οπότε έκανε την στροφή ευελιξίας, κατά την συνήθη τουρκική τακτική διπλωματίας με διπλό πρόσωπο.