Πυρετώδεις, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ήταν οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στις Βρυξέλλες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη 5ετία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως ένας από τους δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ , αλλά οι τελικές αποφάσεις μετατίθενται για το τέλος Ιουνίου και την ελληνική πλευρά να εκφράζει την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλας εμφανίζονται ως φαβορί για τις θέσεις της προέδρου της Κομισιόν, του ευρωπαϊκού συμβουλίου και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε αντίστοιχα.

Η διαπραγμάτευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές σκοντάφτει στο αίτημα του ΕΛΚ να μείνει ο Σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα μόνο τα δυόμιση πρώτα χρόνια στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά να αντικατασταθεί από στέλεχος του ΕΛΚ.

Το αίτημα προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλιστών, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να παραπεμφθούν για την επόμενη Σύνοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη 5ετία.

Δεδομένου ότι το ΕΛΚ προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως νικητής των ευρωεκλογών, η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της θητεία της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν με την ατζέντα του ΕΛΚ να γίνει έμφαση:

-Ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
-Μετανάστευση
-Κοινή Αμυντική Πολιτική
-Πράσινη μετάβαση – αγροτικό

Αύριο ο πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία με πρώτο το Ανάπτυξης γιατί είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.