H Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει φυσικό αέριο στη Γερμανία, γράφει η γαλλική εφημερίδα La Tribune αναφέροντας πως η Γερμανία αναμένει την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και προετοιμάζεται για μια έλλειψη που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία της.

Τούτου δοθέντος είναι πιθανό να ζητήσει από τη Γαλλία να της παραδώσει φυσικό αέριο, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτοφανές αίτημα, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν στη Γερμανία.

“Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα ζητήσει να αλλάξει η κατεύθυνση των παραδόσεων φυσικού αερίου. Υπάρχει ένα ζήτημα αλληλεγγύης. Αν είμαστε σε καλή κατάσταση, μπορούμε να στείλουμε φυσικό αέριο για να στηρίξουμε τους Γερμανούς γείτονές μας. Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιες ποσότητες”, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το Σάββατο, τέλος, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Εξ Αν Προβάνς η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανέφερε ότι η Γαλλία θα πρέπει να παραδώσει ένα μικρό μέρος του φυσικού αερίου της στη Γερμανία.

Κλείνουν και τις πισίνες

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού στον έκτακτο μηχανισμό για την ασφάλεια στην παροχή αερίου, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς της Γερμανίας αρχίζουν ήδη να περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, κατεβαίνουν οι θερμοστάτες που ζεσταίνουν νερό, χαμηλώνει η ένταση στα φώτα του δρόμου και κλείνουν πισίνες, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή η ανεπάρκεια ενέργειας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής από τις κατοικίες μέχρι τις βιομηχανίες και από τα κτίρια γραφείων έως τα κέντρα ψυχαγωγίας.

«Η κατάσταση είναι περισσότερο και από δραματική», σχολιάζει ο Αξελ Γκεντάσκο, επικεφαλής της ένωσης γερμανικών επιχειρήσεων στέγης GdW, ο οποίος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα εκφράζει φόβους ότι «στη Γερμανία απειλείται η κοινωνική ειρήνη». Και καθώς οξύνεται περαιτέρω η ένταση με τη Ρωσία, αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκφράζουν φόβους πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, η Μόσχα έκλεισε τον κυριότερο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία, τον Nord Stream 1, για έργα συντήρησης και θεωρητικά πρόκειται να τον ανοίξει ξανά έπειτα από 10 ημέρες.

Στο Βερολίνο επικρατεί όμως έντονη ανησυχία ότι ίσως ο αγωγός δεν ανοίξει ποτέ ξανά αν η Μόσχα αποφασίσει να εκδικηθεί για τις εναντίον της κυρώσεις κόβοντας ολοκληρωτικά την παροχή του καυσίμου.

¨Ετσι, ο Χέλμουτ Ντέντι, επικεφαλής της Γερμανικής Ενωσης Πόλεων, κάλεσε «το σύνολο της κοινωνίας» να μειώσει τώρα την κατανάλωση ενέργειας, να εξοικονομήσει όσο μπορεί στη διάρκεια του καλοκαιριού «προκειμένου να έχουμε ζεστά διαμερίσματα τον χειμώνα». Ο ίδιος απευθύνθηκε στα δημοτικά συμβούλια των γερμανικών πόλεων ζητώντας να λάβουν μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Πρότεινε συγκεκριμένα να σβήνουν οι φωτεινοί σηματοδότες στη διάρκεια της νύχτας, να διακοπεί η παροχή ζεστού νερού στα κτίρια των δημοτικών αρχών, στα μουσεία και στα αθλητικά κέντρα, να προσαρμοστούν σε λιγότερο ενεργοβόρες θερμοκρασίες τα κλιματιστικά και να διακοπεί η φωταγώγηση των ιστορικών κτιρίων της χώρας. Οι δημοτικές αρχές ορισμένων πόλεων έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Θα κλείσουν την παροχή ζεστού νερού σε 86 σχολεία και 60 γυμναστήρια

Η Λαν-Ντιλ κοντά στη Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα κλείσει την παροχή ζεστού νερού στα 86 σχολεία και στα 60 γυμναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή της. Ευελπιστεί ότι με το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος της ενέργειας κατά 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, το Ντίσελντορφ έκλεισε προσωρινά ένα συγκρότημα από πισίνες, ενώ το Βερολίνο έχει κατεβάσει τον θερμοστάτη στις πισίνες εξωτερικού χώρου μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά δύο βαθμούς.

Στη δυτική Γερμανία, άλλωστε, η Κολωνία χαμηλώνει από τις 11 το βράδυ τα φώτα στους δρόμους και η έντασή τους θα είναι στο εξής 70% μικρότερη.