Ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και των 7,7 Ρίχτερ που χτύπησαν Τουρκία και Συρία προκαλώντας εκατόμβες νεκρών, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την ποιότητα των κατασκευών, που κατέρρευσαν ως χάρτινοι πύργοι.

Σύμφωνα με τις νεότερες καταμετρήσεις, ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες έχει αυξηθεί στους 4.825 και των τραυματιών στις 15.000, αλλά τα θύματα θα είναι πού περισσότερα και σίγουρα πάνω από 5.000 θάνατοι.

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς της Δευτέρας στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 460 τις τελευταίες ώρες, από 2.921 σε 3.381, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό οργανισμό Anadolu, ο οποίος επικαλείται την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών.

Στη Συρία οι νεκροί μέχρι αυτή την ώρα ανέρχονται σε 1.444 και ο συνολικός μαύρος απολογισμός ανέρχεται σε 4.825.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί και να είναι 4 ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερος από ότι σήμερα φθάνοντας τους 20.000 τις επόμενες ημέρες. Μια πραγματικά αδιανόητη τραγωδία άνευ προηγουμένου για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μεγάλο πλήγμα για τον Ερντογάν

Η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία με βαρύτατες οικονομικές συνέπειες, που πιθανόν να επιδράσουν και στην πολιτική πορεία του Ερντογάν.

Δυτικοί διπλωμάτες θεωρούν πιθανή μια βαριά ήττα του προέδρου στις επερχόμενες εκλογές, αν δεν βρει τρόπο να τις αναβάλει με το πρόσχημα της καταστροφής από τους σεισμούς.

η κυβέρνηση κατηγορείται για την παραχώρηση διευκολύνσεων σε εργολάβους προκιεμένου να χτίζουν πολυκατοικίες χωρίς αυστηρές προδιαγραφές και σε εδάφη που απαιτούσαν αυξημένο αντισεισμικό συντελεστή.

 Μάχη με το χρόνο και με τις πολικές θερμοκρασίες

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τη δυνατή βροχή και το χιόνι καθώς κάνουν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρουν επιζώντες από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η έλλειψη συντονισμού, αλλά και οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των διασωστών που φθάνουν από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε ομάδα επιλέκτων των ΕΚΑΜ μαζί με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα για να συνδράμει στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.

Ερντογάν: 45 χώρες έχουν προσφέρει υποστήριξη

Μετά από διεθνή έκκληση για βοήθεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι 45 χώρες έχουν προσφέρει υποστήριξη.

Χώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν υποστήριξη για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων ειδικών ομάδων, σκύλων ανίχνευσης και εξοπλισμού.

Όμως ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε τρία αεροδρόμια σε όλη την Τουρκία, δημιουργώντας επίσης προκλήσεις για τις παραδόσεις βοήθειας.

Καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται, οι διασώστες σε ορισμένες περιοχές σκάβουν με γυμνά χέρια μέσα στα χαλάσματα αναζητώντας επιζώντες.

Στην τουρκική πόλη Osmaniye, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε τους διασώστες να ψάξουν στα χαλάσματα για επιζώντες.

Ίδιο δραματικό σκηνικό και στη Συρία

Κατεστραμμένα κτήρια, νεκροί, τραυματίες και εκατοντάδες επιζώντες στα ερείπια στη Συρία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ο χρόνος εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση.

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Ρόιτερς πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί..