Ο συνταξιούχος υποστράτηγος Γουίλιαμ Άντερς, ο αστροναύτης του «Apollo 8» που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise» της γης από το διάστημα το 1968, σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του έπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά των νησιών Σαν Χουάν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ήταν 90 ετών. Ο γιος του, Γκρεγκ Άντερς, επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Η φωτογραφία «Earthrise», η πρώτη έγχρωμη εικόνα της γης από το διάστημα, είναι μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες στη σύγχρονη ιστορία καθώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν τον πλανήτη αλλά και το διάστημα.

Ως Μέλος της αποστολής του «Apollo 8» τον Δεκέμβριο του 1968, ο Άντερς έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στη Σελήνη, μαζί με τους Αμερικανούς συμπατριώτες του Φρανκ Μπόρμαν και Τζέιμς Λόβελ.

Το πλήρωμα περιφέρθηκε γύρω από τη Σελήνη δέκα φορές χωρίς να προσγειωθεί, πριν επιστρέψει επιτυχώς στη Γη στις 27 Δεκεμβρίου 1968.

Σε μια από τις σεληνιακές τροχιές, ο Άντερς τράβηξε μια φωτογραφία της γης με φόντο το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος, με την επιφάνεια του κρατήρα της Σελήνης σε πρώτο πλάνο.

Η φωτογραφία «Earthrise» αναφέρεται συχνά σε περιλήψεις βασικών ιστορικών εικόνων και συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του Life Magazine «100 Photos that Changed The World».

Μια πρωτότυπη έκδοση της φωτογραφίας πουλήθηκε σε δημοπρασία της Κοπεγχάγης το 2022 για 11.800 ευρώ. «Το 1968, κατά τη διάρκεια του Apollo 8, ο Bill Anders πρόσφερε στην ανθρωπότητα ένα από τα πιο μεγάλα δώρα που μπορεί να δώσει ένας αστροναύτης», έγραψε ο επικεφαλής της NASA Bill Nelson στο X.

Ποιος ήταν ο αστροναύτης του Apollo 8

Γεννημένος στις 17 Οκτωβρίου 1933 στο Χονγκ Κονγκ, ο Άντερς αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και απέκτησε μεταπτυχιακό στην πυρηνική μηχανική.

Μετά την θητεία του ως αστροναύτης, ο Άντερς κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις σχετικές με την τεχνολογία, ιδίως ως ο πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών, ενώ αργότερα υπηρέτησε και ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νορβηγία.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ηγήθηκε της αμερικανικής αμυντικής και αεροδιαστημικής εταιρείας General Dynamics ως Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος, προτού συνταξιοδοτηθεί.

Από τα μέλη του Apollo 8, μόνο ο Lovell είναι ακόμα ζωντανός. Ο Μπόρμαν πέθανε τον Νοέμβριο του 2023 σε ηλικία 95 ετών. Ο Lovell, 96 ετών, ήταν μέλος και της αποστολής Apollo 13 που προοριζόταν να προσγειωθεί στη Σελήνη, αλλά βίωσε σχεδόν μια καταστροφή που αργότερα έγινε ταινία του Χόλιγουντ.

Η τελευταία φορά που οι άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη ήταν το 1972 κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 17.