Δύο άνθρωποι πνίγηκαν κοντά σε μια παραλία στο βόρειο Περού, ανακοίνωσε η τοπική αρχή πολιτικής άμυνας έπειτα από ασυνήθιστα υψηλά κύματα που παρατηρήθηκαν σε πολλές παράκτιες περιοχές όταν εξερράγη ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στην Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο θάνατος από πνιγμό των δύο ατόμων σημειώθηκε σε μια παραλία της περιοχής Λαμπαγέκουε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής Άμυνας του Περού.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο προκαλώντας προειδοποιήσεις για τσουνάμι και εντολές για απομάκρυνση πολιτών στην Ιαπωνία, ενώ προκλήθηκαν και τεράστια κύματα σε πολλά νησιά στον Νότιο Ειρηνικό όπου φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κύματα να σκάνε πάνω στα σπίτια που βρίσκονται στα παράλια.

Πάνω από 20 λιμάνια του Περού έκλεισαν προσωρινά ως προληπτικό μέτρο εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το ηφαίστειο προκαλεί ασυνήθιστα υψηλά κύματα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο.

Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter ότι οι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί από αστυνομικούς του τήματος κοντά στην παραλία Ναϊλάμπ.

«Τα κύματα ήταν ασυνήθιστα»

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «τα κύματα ήταν ασυνήθιστα» στην περιοχή και ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί ακατάλληλη για τους λουόμενους.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις πλημμυρισμένα σε παράκτιες περιοχές το βόρειου και κεντρικού Περού.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Περού ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπεται να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τη χώρα.

Κύματα και στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους καθώς κύματα ψηλότερα από ένα μέτρο έπληξαν τις παράκτιες περιοχές, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το οπτικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τεράστια κύματα να σκάνε πάνω σε παραθαλάσσια σπίτια σε πολλά νησιά του Νότιου Ειρηνικού.