Ανταπόκριση βρίσκουν στις Βρυξέλλες άλλοτε τα “παράπονα” και άλλοτε οι απειλές του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για “πάγωμα” της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αναζητούνται τρόποι για επαναφορά του θέματος της ένταξης της Βόρειας Μακεδόνίας στην Ε.Ε. ενώ αξιωματούχοι έχουν συναντήσεις με παράγοντες του γειτονικού κράτους.

Εκτός από την επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεύρυνσης Φεντερίκα Μογκερίνι, που είχε συνάντηση με τον Ζάεφ και άλλους ηγέτες χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα έχει επαφές με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας την άλλη εβδομάδα, επισκεπτόμενος τα Σκόπια.

Από την πλευρά της κας Μογκερίνι ανακοινώθηκε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, βρέθηκε στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι με τους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Στην ανακοίνωση του γραφείου της κ. Μογκερίνι αναφέρεται πως τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος όσο και οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, «εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση» ενώ συμφώνησαν πως η ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθεί α είναι στρατηγικός στόχος.

Η Μογκερίνι και οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, στις μεταρρυθμίσεις που συνεπάγεται αυτή η πορεία. Επίσης στα οφέλη για τους πολίτες τους αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στην συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι και τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλκο Κόμσιτς, Μίλοραντ Ντόντικ και Σάφικ Τζαφέροβιτς.

Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ε.Ε θα εγκαινιάσει ο Σασόλι στα Σκόπια

Το πρώτο επίσημο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός της ΕΕ θα είναι στη Βόρεια Μακεδονία, με το μήνυμα «μην εγκαταλείπετε την ευρωπαϊκή πορεία».

Ο Πρόεδρος Νταβίντ Σασόλι θα βρίσκεται στα Σκόπια την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Τίρανα για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

«Η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και αμέσως μετά στην Αλβανία είναι ύψιστης σημασίας για εμένα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Σασόλι και εξέφρασε «κατανόηση για την απογοήτευση των πολιτών των δύο χωρών λόγω του βέτο που άσκησαν συγκεκριμένα κράτη μέλη».
«Θα απευθύνω κάλεσμα», είπε, «στους πολίτες και στη νέα γενιά: μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, παρακαλώ μείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό σας».

Το Κοινοβούλιο επανέλαβε πριν μία εβδομάδα, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, την πλήρη στήριξή του για το ‘άνοιγμα’ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Δε θα σιωπήσουμε, θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση υπέρ των συνομιλιών στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τους», πρόσθεσε.

Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο Πρόεδρος Σασόλι θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι. Θα συνομιλήσει επίσης με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων και με τον πρόεδρο της Συνέλευσης Ταλάτ Τζαφέρι , ενώ θα απευθυνθεί και στους βουλευτές. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, θα εγκαινιάσει το Europe House στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με μαθητές και σπουδαστές.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr