Σε φυλάκιση δυο χρόνων καταδικάστηκε από δικαστήριο των Σκοπίων ο τέως πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι για “χρηματισμό και προτροπή τέλεσης παράνομης πράξης”.

Η καταδίκη αφορούσε στην αγορά θωρακισμένου πολυτελούς αυτοκινήτου, υπόθεση για την οποία το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6,5 ετών στον πρώην βοηθό υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, Γκόικο Πόποφσκι, που ήταν κατηγορούμενος για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Το δικαστήριο απεφάσισε, επίσης, ότι εντός 15 ημερών οι καταδικασθέντες θα πρέπει να αποκαταστήσουν την οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο από τις πράξεις τους.

Με τη δίκη του Νίκολα Γκρούεφσκι εγκαινιάζεται ο κύκλος εναντίον του ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί με βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του για υποθέσεις διαφθοράς αλλά και τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο ίδιος ο Γκρούεφσκι δεν παρίστατο στη δίκη γιατί την ίδια ώρα καθόταν στο εδώλιο άλλου δικαστηρίου για άλλη δίκη, με τους συνηγόρους του να υποβάλουν έφεση.

Ο επί τρεις θητείες πρωθυπουργός, μετά την εκλογική ήττα του, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου στο κόμμα του VMRO DPMNE αλλά παραμένει βουλευτής.

Απαγόρευση εξόδου από την χώρα

Είχε προηγηθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Γκρουέφσκι με απόφαση, δικαστηρίου των Σκοπίων, στο πλαίσιο της εναντίον του δίωξης, για υποθέσεις που σχετίζονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Το Πρωτοδικείο Σκοπίων απέρριψε το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας, για προφυλάκιση του Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς και τριών άλλων υπουργών της κυβέρνησής του και αντ΄ αυτού τους αφαίρεσε τα διαβατήρια, ώστε να μην μπορούν να διαφύγουν στοι εξωτερικό, ενώ τους υποχρεώνει να παρουσιάζονται μια φορά κάθε εβδομάδα στις δικαστικές αρχές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ειδική Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, σε βαθμό κακουργήματος, κατά 94 ατόμων και 7 νομικών προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, όπως αυτές αποκαλύπτονται από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και έχει ζητήσει την προφυλάκιση 18 εξ΄ αυτών.

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, το Πρωτοδικείο των Σκοπίων, απέρριψε τα αιτήματα προφυλάκισης, για άλλα 13 άτομα, αναμεσά τους ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και εξάδελφος του κ. Γκρουέφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βλάντιμιρ Πέσεφσκι, η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα – Μίλεφσκα, ο δήμαρχος του περιφερειακού Δήμου, Γκαζίμπαμπα των Σκοπίων, Τόνι Τραϊκόφσκι και ο αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού “SITEL”, Ντράγκαν Πάβλοβιτς – Λάτας, στους οποίους επίσης επέβαλε τα ίδια περιοριστικά μέτρα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ