Ανησυχία επικρατεί σε πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους για κίνδυνο διάχυσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή  με προειδοποιήσεις από δυτικούς αξιωματούχους για λήψη μέτρων μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν με drones και ρουκέτες βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία.

Η αεροπορική βάση Αϊν αλ-Ασάντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις, δέχθηκαν επιθέσεις με drones και πυραύλους το βράδυ της Πέμπτης. Όπως ανέφερε ο ιρακινός στρατός, η περιοχή γύρω από τη βάση έχει αποκλειστεί και διεξάγονται έρευνες, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία επίθεση με ρουκέτες δέχθηκε και μια άλλη βάση των ΗΠΑ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανεβάζοντας σε τέσσερις των αριθμό των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ που στοχοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα είχαν ήδη δεχθεί άλλες δύο χωριστές επιθέσεις με drones την Τετάρτη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό αρκετών στρατιωτών.

Την περασμένη εβδομάδα ένοπλες ομάδες ιρακινών, που συνδέονται με το Ιράν, είχαν απειλήσει με επιθέσεις κατά βάσεων των ΗΠΑ, εφόσον η Ουάσιγκτον παράσχει στήριξη στο Ισραήλ στην εισβολή κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Τετάρτη ένα drone έπληξε δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία προκαλώντας ελαφρείς τραυματισμούς, ενώ ένα άλλο καταρρίφθηκε.

Αμερικανικό καταδρομικό αναχαίτισε πυραύλους των Χούτι

Χθες το αμερικανικό καταδρομικό USS Carney αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα τρεις πυραύλους Κρουζ και αρκετά drones που εξαπέλυσαν δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι πύραυλοι «πιθανώς» είχαν στόχο το Ισραήλ. Η κατάρριψή τους πιθανώς συνιστά την πρώτη από δυνάμεις των ΗΠΑ για την προστασία του Ισραήλ στην τρέχουσα σύρραξη.