Νέος σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών Ρίχτερ έπληξε τη δυτική επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, υποχρεώνοντας τις αρχές να αναπτύξουν και πάλι ομάδες αρωγής και διάσωσης, οι οποίες βρίσκονταν ήδη στο πεδίο έπειτα από τη σειρά των πολύνεκρων σεισμών που είχε σημειωθεί το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων, που προκάλεσε ο νέος σεισμός, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Τζανάν Σαγίκ.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι για πολλά θύματα, λόγω και της καταπόνησης όσων κτιρίων είχαν μείνει όρθια από τους προηγούμενους σεισμούς, που είχαν μεγέθη 6,4 και 6,3 Ρίχτερ.

2.400 νεκροί στο Αφγανιστάν

Οι σεισμοί του Σαββάτου στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.400 ανθρώπους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, και είναι μέχρι στιγμής από τους πιο πολύνεκρους που έχουν σημειωθεί φέτος στον κόσμο.

Από το γραφείο του κυβερνήτη της Χεράτ εκδόθηκε δήλωση στην οποία αναφέρεται πως μερικές περιοχές, γειτονικές περιφερειών που είχαν ισοπεδωθεί από προηγούμενους σεισμούς, καταγράφουν «τεράστιες απώλειες».

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είχαν τραυματισθεί όταν πολλαπλές σεισμικές δονήσεις είχαν ισοπεδώσει μερικές ημέρες νωρίτερα χιλιάδες κατοικίες βορειδυτικά της πόλης Χεράτ. «Κινητές ιατρικές ομάδες και αξιωματούχοι εργάζονται μαζί για τη μεταφορά τραυματιών στο νοσοκομείο», ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη.

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε πως ο τελευταίος σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών και σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Το Αφγανιστάν έχει ιστορικό ισχυρών σεισμών, πολλοί από τους οποίους σημειώνονται στην περιφέρεια Χίντου Κους που συνορεύει με το Πακιστάν.

Οι προσπάθειες αρωγής και διάσωσης μετά τους σεισμούς του Σαββάτου εμποδίζονται από το γεγονός ότι υποδομές καταρρέουν έπειτα από δεκαετίες πολέμου και την απουσία ξένης βοήθειας που άλλοτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της αφγανικής οικονομίας, αλλά έχει στερέψει αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ξένη βοήθεια, αντιμετωπίζει επίσης περικοπές και πολλά προβλήματα.