Τρεις Ουκρανοί πιλότοι σκοτώθηκαν αφού δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-39 συγκρούστηκαν στον αέρα στην κεντρική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

Η απώλεια των τριών πιλότων θα αποτελέσει πλήγμα για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας τεράστιας προσπάθειας να εκπαιδεύσει τους πιλότους της στον χειρισμό των δυτικών αεροσκαφών F-16, καθώς διάφορες χώρες έχουν μέχρι στιγμής δεσμευθεί να προσφέρουν στο Κίεβο 61 τέτοια μαχητικά αεροσκάφη.

Η σύγκρουση σημειώθηκε χθες Παρασκευή στην περιοχή Ζίτομιρ, δυτικά του Κιέβου.

“Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων. Πρόκειται για μια οδυνηρή και ανεπανόρθωτη απώλεια για όλους μας”, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία στο Telegram, ενώ πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης.

Ποιες χώρες προσφέρουν F 16 στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτρέπει τους συμμάχους να επισπεύσουν τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του, προκειμένου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εκδιώξουν τους Ρώσους εισβολείς.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε πιο κοντά τη στιγμή που τα F-16 θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε μακριά τους ρώσους τρομοκράτες», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η Δανία και η Ολλανδία συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδας να παραδώσουν F-16 στην Ουκρανία, ύστερα από την επίσκεψη Ζελένσκι σε αυτές τις χώρες. Η Νορβηγία έγινε η τρίτη χώρα που δεσμεύτηκε να παραχωρήσει τέτοια μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στέρε στην ουκρανική πρωτεύουσα την Πέμπτη.

Το Κίεβο έχει λάβει διαβεβαιώσεις για παραλαβές δεκάδων F-16, αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει καθοριστεί. Με τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φιλοδοξούν να αυξήσουν σημαντικά την ισχύ πυρός εναντίον των ρώσων εισβολέων και να περιφρουρήσουν καλύτερα τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να διοργανωθούν περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών συντήρησης, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ουκρανία θα είναι καθ’ όλα έτοιμη».