Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν όταν λεωφορείο πήρε φωτιά τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας στο κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Στο λεωφορείο επέβαιναν 30 με 35 άνθρωποι. Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ ακόμη τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Μπαμπουράο Μαχαμούνι, αξιωματούχος της αστυνομίας, εξηγώντας ότι τρία παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.

Το λεωφορείο κατευθυνόταν προς την πόλη Πούνε όταν μετά τα μεσάνυκτα προσέκρουσε σε στύλο και ανατράπηκε, προκαλώντας πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Οι τραυματίες, ανάμεσά τους και ο οδηγός του λεωφορείου, έχουν διακομιστεί σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ταυτοποιηθούν τα πτώματα και να παραδοθούν στις οικογένειές τους», τόνισε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Σουνίλ Καντασάνε.

Εικόνες που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης έδειχναν αρχικά το λεωφορείο στις φλόγες και στη συνέχεια το απανθρακωμένο όχημα.

«Βαθιά θλιμμένος από το φρικτό δυστύχημα του λεωφορείου που σημειώθηκε στη Μπουλντχάνα», έγραψε στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. «Η σκέψη μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους. Εύχομαι οι τραυματίες να αναρρώσουν γρήγορα», πρόσθεσε.

 Κάθε τέσερα λεπτά σκοτώνεται ένας άνθρωπος από τροχαίο

Τα δυστυχήματα είναι συχνά στο τεράστιο οδικό δίκτυο της Ινδίας, το οποίο είναι κακοσυντηρημένο και διαβόητα επικίνδυνο.

Μερικές από τις βασικές αιτίες των δυστυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα, η απουσία κράνους –σε μια χώρα όπου οι πωλήσεις των δικύκλων ξεπερνούν αυτές των αυτοκινήτων – ή η απουσία ζώνης ασφαλείας.

Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε το 2021 αναφέρεται ότι το 11% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο από τροχαία καταγράφεται στην Ινδία, την ώρα που η χώρα διαθέτει μόλις το 1% των οχημάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο στην Ινδία καταγράφονται 150.000 τροχαία δυστυχήματα, κάτι που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος σκοτώνεται από τροχαίο κάθε τέσσερα λεπτά.