Δικαστήριο της Μόσχας ανακάλεσε σήμερα την άδεια εκτύπωσης της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaya Gazeta, ο αρχισυντάκτης της οποίας πέρυσι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Το δικαστήριο Basmanny της Μόσχας ακύρωσε το πιστοποιητικό εγγραφής της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta», ανέφερε η εφημερίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, Dmitry Muratov, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «πολιτική».

«Μια εφημερίδα σκοτώθηκε σήμερα. Έκλεψαν 30 χρόνια ζωής από το προσωπικό της. Στέρησε από τους αναγνώστες της το δικαίωμά τους να ενημερώνονται», έγραψε η επίσημη σελίδα της εφημερίδας στο telegram. Μέλη της «Novaya Gazeta» εγκατέλειψαν τη Ρωσία λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο εποπτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας Roskomnadzor είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Novaya Gazeta δεν είχε παράσχει το συντακτικό της καθεστώς εντός του απαιτούμενου χρονικού πλαισίου.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντμίτρι Μουράτοφ, που είχε βραβευτεί με Νόμπελ.

Η Novaya Gazeta ανέστειλε την έκδοσή της τον Μάρτιο μετά την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης εν μέσω του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ορισμένα μέλη του προσωπικού της εγκατέλειψαν τη Ρωσία και ξεκίνησαν μια νέα έκδοση από την Ευρώπη.

Μέρος των χρημάτων που συνόδευσαν το βραβείο Νόμπελ του Γκορμπατσόφ είχαν δοθεί στη «Novaya Gazeta»

Η απόφαση για την αδειοδότηση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, βασικού υποστηρικτή της Novaya Gazeta, ο οποίος δώρισε μέρος των χρημάτων του Νόμπελ Ειρήνης του 1990 για την ίδρυση της εφημερίδας.

Έξι από τους δημοσιογράφους της Novaya Gazeta έχουν σκοτωθεί σε δολοφονίες που η εφημερίδα και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι συνδέονται με τα ρεπορτάζ τους.

Στον Μουράτοφ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 για τις προσπάθειές του να «διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης»