Ως κίνηση επίδειξης επιρροής από την πλευρά της Γαλλίας, ύστερα από τις πρωτοβουλίες της Άνγκελα Μέρκελ και του Σαρλ Μισέλ, ερμηνεύεται η τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από μήνες εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος  «παρότρυνε την Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις». Αυτό ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο η Γαλλία θέλει μερίδιο στο παιχνίδι της Ευρώπης με την Τουρκία για πολλούς λόγους.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και πως ο Μακρόν ζήτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Κύπρο. Πρόσθεσε πως ο Γάλλος και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίζεται πως ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από το Παρίσι.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, η κίνηση του Ερντογάν προς  τον Μακρόν κρύβει “πονηρή διπλωματία” αφ΄ενός για να δείξει η Άγκυρα ότι δεν είναι ο ταραξίας της περιοχής και άρα να μην υποστεί κυρώσεις από την Ε.Ε. και αφ ετέρου να υπενθυμίσει στη γαλλική πλευρά ότι “είμαστε κι εμείς εδώ”, ώστε να μπει στη μοιρασιά των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και …παράπονά από τον Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με το ΕΗΑ News, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Εμμανουέλ Μακρόν ότι το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει νόημα η Γαλλία να υποστηρίζει μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις που αυξάνουν την ένταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έστειλε και δημόσια το μήνυμα στον Ερντογάν.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», σημείωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, «Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.