Δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο αναφέρονται στην παγκόσμια επιρροή του Κατάρ, που είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής στην ομώνυμη χερσόνησο, επί της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου, στον Αραβικό ή Περσικό κόλπο.

Έχει έκταση 11.637 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.657.333 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2022.

Το Κατάρ είναι μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, έχοντας τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Το Κατάρ είναι σημαντική δύναμη στον αραβικό κόσμο,όπου εδρεύει και το Αλ Τζαζίρα, το γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο. Για το γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθός του, το Κατάρ ασκεί δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στον κόσμο, και έχει αναγνωριστεί ως μέση δύναμη.

Παίζει μεγάλο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, χρηματοδοτεί επενδύσεις και διατηρεί καλές σχέσεις συνεργασίας με πολλές χώρες, όπως και με την Τουρκία, όπου ρέει άφθονο χρήμα. Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία  για εξαγωγή τεχνογνωσίας σχετικά με τ αεροσκάφη RAFALE και την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά αεροσκάφη ιδίου τύπου.

Βασιλική οικογένεια στη χλιδή

Αδιαμφισβήτητα, η βασιλική δυναστεία του Κατάρ, με επικεφαλής τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είναι μια από τις πλουσιότερες οικογένειες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως ακριβώς, κάθε άλλη βασιλική οικογένεια, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρώτη οικογένεια του Κατάρ, διαθέτει μία τεράστια περιουσία η οποία φημολογείται πως ξεπερνά τα 335 δισεκατομμύρια δολάρια. Με όλα αυτά τα πλούτη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ζει μια άνετη και χλιδάτη ζωή.

Τα μέλη της οικογένειας έχουν στην κατοχή τους υπερπολυτελή ακίνητα, σούπερ γιοτ ακόμη και αθλητικές ομάδες.

Πολλοί ονειρεύονται να αγοράσουν μια έπαυλη, στην καρδιά του Λονδίνου. Φαίνεται ότι η Σεΐχα Μόζα μπιντ Νάσερ, πρώην σύζυγος Εμίρη του Κατάρ, έχει κάνει πραγματικότητα το όνειρο αυτό αφού αγόρασε μια εντυπωσιακή βίλα στο Λονδίνο για 80 εκατομμύρια δολάρια καθώς και το το θρυλικό ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο σε τιμή που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Οδηγώντας το ακριβότερο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Therichest, μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ οδηγούν ένα από τα πιο γρήγορα και ακριβά αυτοκίνητα στον κόσμο.

Το Chiron Divo κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το ταχύτερο αυτοκίνητο, φτάνοντας τα 482 km/h. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα που παρήγαγε η διάσημη εταιρεία υπερπολυτελών αυτοκινήτων Bugatti. Συνολικά, έχει δημιουργήσει μόλις 40 ίδια αυτοκίνητα, με κόστος που ξεκινά από 5,08 εκατομμύρια δολάρια.

Εντυπωσιακά σούπερ γιοτ

Το Katara, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ γιοτ στον κόσμο. Ανήκει στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ και η αξία του αγγίζει τα 348 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό γιοτ της δυναστείας. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ κατέχει επίσης το «Al Mirqab», το οποίο το περιοδικό Forbes ανακήρυξε ένα από τα πιο όμορφα γιοτ το 2008. Συγκεκριμένα, ανήκει σε έναν από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου, τον Εμίρη του Κατάρ, τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά. Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2016, η βασιλική οικογένεια είχε ταξιδέψει με μία από τις υπερπολυτελείς θαλαμηγούς της στη Σκιάθο ενώ πιο πρόσφατα η οικογένεια εντοπίστηκε σε Ιθάκη και Κέρκυρα.

Η αγάπη για τον αθλητισμό

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγαπά τον αθλητισμό. Ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι εκτός από το ότι ήταν επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και επέβλεψε την προσπάθεια του Κατάρ να φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2022, θεωρείται επίσης, ένας από τους σημαντικούς υποψηφίους για την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας, Παρί Σεν Ζερμέν. Στο μεταξύ, το μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, σεΐχης Abdullah Bin Nasser Al-Thani αγόρασε τον ισπανικό σύλλογο Μάλαγα για 44 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2010.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα ρόδινα. Σύμφωνα με αρχεία που ελήφθησαν από την έρευνα των Pandora Papers, αποκαλύφθηκε πως η οικογένεια του Κατάρ απέφυγε να πληρώσει φόρους ύψους 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων.