Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ στη κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά, ανακοινώθηκε επισήμως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια».

Ανακοίνωσε βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με πολεμικό υλικό, που περιλαμβάνει Patriot και βόμβες ακριβείας, μεταξύ άλλων. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη εκπαίδευση» για τη λειτουργία του συστήματος, τόνισε, αλλά είπε ότι οι πύραυλοι Patriot θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα» για την άμυνα της Ουκρανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλιμακώνει τις βάναυσες επιθέσεις του» στην Ουκρανία. «Είναι τρομερό αυτό που κάνει» συμπλήρωσε, λέγοντας πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Ουκρανός ομόλογός είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

Πρόσθεσε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ουκρανία να συνεχίσουν να είναι μαζί το 2023. «Έχουν περάσει 300 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας, ο λαός της Ουκρανίας και η ηγεσία του Ζελένσκι αποτέλεσαν έμπνευση για τον υπόλοιπο πλανήτη» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

«Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι, θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζελένσκι: Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «σημαντικά» την αεράμυνά μας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου είπε ότι πήγε στην Ουάσινγκτον για να «ευχαριστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή τους». Ιδιαίτερα τις τελευταίες 30 ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έγιναν «πραγματικοί εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Σημείωσε ότι το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «σημαντικά» την αεράμυνα της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, αλλά η άμυνα της χώρας του θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

Προέτρεψε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι όλα «θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειάς μας». Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αναμένεται να κάνει και αργότερα απόψε, στις 02:30 ώρα Ελλάδος, όταν και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο, σε ειδική συνεδρίαση.

Εξήγησε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν καλωσόρισαν στον Λευκό Οίκο τον Ζελένσκι, ο οποίος φορούσε πράσινα ρούχα στρατιωτικού τύπου, καθώς έβγαινε από το όχημά του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτησε τον Τζο Μπάιντεν προτού οι δύο πρόεδροι κατευθυνθούν στο εσωτερικό του κτιρίου για τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ζελένσκι :«Δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».

Λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονται και Patriot, παρά τις απειλές της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα προκύψει τίποτα καλό από το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Ζελένσκι ανέφερε πριν τη κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι «είναι μεγάλη τιμή» να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, καθώς ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον «απλό λαό» της Αμερικής για την υποστήριξή τους.

«Ευχαριστώ, από τους απλούς ανθρώπους μας στους απλούς ανθρώπους σας, τους Αμερικανούς. Σας εκτιμώ πολύ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβετε τι λέμε όταν λέμε ότι εκτιμούμε… είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ».

Στρατιωτικό μετάλλιο στον Μπάϊντεν από έναν Ουκρανό στρατιώτη

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε στον Μπάιντεν ένα μετάλλιο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο ουκρανικός λαός έχει «εμπνέει τον κόσμο» με το θάρρος και την ανθεκτικότητά του.

«Πρόεδρε Ζελένσκι, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, στεκόμαστε μαζί σου, είσαι ένας σπουδαίος ηγέτης», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι παρέδωσε στον Μπάιντεν ένα στρατιωτικό μετάλλιο από έναν Ουκρανό στρατιώτη στην Μπαχμούτ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ένας στρατιώτης που συνάντησε χθες στην ανατολική πόλη τού ζήτησε να παραδώσει το στρατιωτικό του μετάλλιο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αποκαλώντας τον «γενναίο».

Ο Ζελένσκι απένειμε το μετάλλιο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος απάντησε «τι μεγάλη τιμή». «Δεν το αξίζω, αλλά το εκτιμώ πολύ», πρόσθεσε. Η ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Μπαχμούτ αντιμετωπίζει ρωσικούς βομβαρδισμούς εδώ και μήνες.

Οι ΗΠΑ στέλνουν Patriot στην Ουκρανία, παρά τις απειλές της Ρωσίας

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Ρωσία είχε εξαπολύσει απειλές προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως αμυντικά συστήματα πυραύλων Patriot θα ήταν νόμιμος στόχος για τα ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν την παράδοσή τους προς υποστήριξη του Κιέβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

 Ζελένσκι από την Ουάσιγκτον: Ήρθα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στη χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε: «Βρίσκομαι στην Ουάσιγκτον σήμερα για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την τόσο αναγκαία υποστήριξή τους. Και επίσης για να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά».

«Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας» έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.