Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα (8/5) τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στη  Λωρίδα της Γάζας, αφού κατέλαβε χθες το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, την οικοδέσποινα συνομιλιών που χαρακτηρίζονται «η τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου, ειδικά στη πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου δόθηκαν αναφορές για επτά νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης χθες στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας (αυτό στη Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ), μέτρο που οι ΗΠΑ —ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ— χαρακτήρισαν «απαράδεκτο».

Αγωνία για τη Ράφα – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με φόντο τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
(AP Photo/Leo Correa)

Η Ουάσιγκτον εξάλλου ανέστειλε την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το φορτίο αυτό αποτελείτο «από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Εξήγησε πως ο φόβος ήταν ότι οι βόμβες θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν στη Ράφα» και «πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα».

Η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη εντός ΗΠΑ με κύμα διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις υπέρ των Παλαιστινίων και εναντίον της ανεπιφύλακτης υποστήριξής της στο Ισραήλ.

Οι χώρες που μεσολαβούν —η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ— στις έμμεσες συνομιλίες για τη σύναψη ανακωχής έπειτα από επτά μήνες πολέμου διαβουλεύονται στο Κάιρο.

Συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Όλα τα μέρη συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετέδωσε χθες αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που θεωρείται πως έχει σχέσεις με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, το Αλ Καχέρα.

Το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να μπορέσουν να «καλύψουν τα κενά που απομένουν» για να κλειστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό διαπραγμάτευση, είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι, προσθέτοντας πως ελπίζει να δει τις συνομιλίες να καρποφορούν «πολύ σύντομα».

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως έδωσε οδηγίες στην ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχώρησε για το Κάιρο να «επιμείνει στις αναγκαίες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων» καθώς και στις απαιτήσεις που είναι «απαραίτητες» για την «ασφάλεια του Ισραήλ».

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία (του Ισραήλ) να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι (…) ζωντανοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ωρών

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ωρών: αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψου οι εκτοπισμένοι, έπειτα θα ανταλλαχθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Ισραήλ απορρίπτει την οριστική κατάπαυση του πυρός προτού η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007, «νικηθεί».

Ο στρατός του διεξάγει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε «συγκεκριμένες ζώνες» στην ανατολική Ράφα, από όπου διέταξε να φύγουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Στην πόλη βρίσκονται συνολικά 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.