Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
Αρχική Διεθνή “Τα βρήκαν” η Ακσενέρ και ο Κιλιντσντάρογλου: Μαζί εναντίον του Ερντογάν με...

“Τα βρήκαν” η Ακσενέρ και ο Κιλιντσντάρογλου: Μαζί εναντίον του Ερντογάν με αντιπροέδρους τον Ιμάμογλου και τον Γιαβάς

Ενεργοποιείται και πάλι η συμμαχία που εδώ και 13 μήνες έχουν συνάψει οι μεγαλύτερες δυνάμεις της τουρκικής αντιπολίτευσης, καθώς η Μεράλ Ακσενέρ και το Καλό Κόμμα επιστρέφουν στον συνασπισμό εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, αφού, όπως φαίνεται, βρέθηκε η χρυσή τομή σε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Με βάση τα όσα διαρρέουν πηγές από το περιβάλλον της Μεράλ Ακσενέρ, το Καλό Κόμμα και η Πρόεδρός του φαίνεται να δέχονται την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου για την προεδρία σε περίπτωση νίκης στις τουρκικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν με τα άλλα μέρη να έχουν αποδεχθεί την πρόταση της Ακσενέρ, που προβλέπει ότι οι δημοφιλείς δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς  θα έχουν και οι δύο θέση αντιπροέδρου στην συγκεκριμένη Κυβέρνηση.

Η Μεράλ Ακσενέρ μάλιστα δεν έμεινε στις διαρροές και δίνει ήδη το παρόν στο κτίριο που γίνεται η διάσκεψη της επονομαζόμενης «Εθνικής Συμμαχίας» στην Άγκυρα από την οποία αργότερα αναμένονται οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις για το σχήμα που θα βρεθεί απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν στις κάλπες.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία θα ανακοινώσει σύντομα πως ο υποψήφιός της ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η Μεράλ Αξενέρ, η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İYİ), του δεύτερου ισχυρότερου στη συμμαχία, είχε δηλώσει την Παρασκευή πως δεν θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας αυτής και θα αποχωρήσει από τη συμπαράταξη που ως τώρα μετρούσε έξι κόμματα.

Κατά την άποψη της κυρίας Αξενέρ, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει. Πρότεινε να ονομαστεί κοινός υποψήφιος είτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ή ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας. Και οι δύο πολιτικοί του CHP αυτοί τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από τον αρχηγό του κόμματος.

Όμως ο επί σειρά ετών αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίχθηκε από το κόμμα του και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα στη συμμαχία. Οι δυο δήμαρχοι επίσης τάχθηκαν υπέρ του.

Τι θα αλλάξει η συμμαχία στην Τουρκία

Οι επικριτές του αρχηγού του κράτους ήλπιζαν ότι η ετερόκλιτη συμμαχία θα έμενε ενωμένη, όπως και φαίνεται τελικά. Όταν παρουσίασε τις θέσεις της, τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε πως η χώρα θα επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ότι θα καταργηθεί το προεδρικό, χάρη στο οποίο ο κ. Ερντογάν -ο κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική την τελευταία 20ετία- συγκέντρωσε πολύ μεγάλο μέρος της εξουσίας στα χέρια του από το 2018.

Η συμμαχία υποσχέθηκε να κάνει εκ νέου εθιμοτυπικό το αξίωμα του προέδρου, αφαιρώντας από τον κάτοχό του το δικαίωμα να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα, ορίζοντας πως δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και ορίζοντας ότι η θητεία του θα είναι επταετής.

Ακόμη, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στα ύψη, σε μονοψήφιο επίπεδο εντός δύο ετών, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και να αναζωογονήσει την αποτελματωμένη εδώ και δεκαετίες προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.