Σφοδρή είναι η αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανέκτησε τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων γύρω από την Λωρίδα της Γάζας αν και συνεχίζονται μεμονωμένες μάχες με εχθρικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δύο και πλέον 24ωρα από την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς με μπαράζ ρουκετών και εισβολή μαχητών της σε εδάφη του Ισραήλ.

«Ο έλεγχος αποκαταστάθηκε σε όλες τις κοινότητες, αλλά ίσως υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες στην περιοχή. Άρματα μάχης και αεροσκάφη θα ασφαλίσουν τα ρήγματα στα σύνορα, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την απομάκρυνση των κατοίκων από τη μεθόριο με τη Γάζα, ωστόσο το Σντερότ δεν θα εκκενωθεί ακόμη», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Αρχίζει ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ επιβάλλει πλέον «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα των 2,3 εκατ. κατοίκων

«Δεν θα υπάρχει ηλεκτροδότηση, δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα», είπε, κάνοντας λόγο για μάχη κατά «ανθρώπινων κτηνών».

Σύμφωνα με τον Μάικλ Κλαρκ, αναλυτή σε θέματα άμυνας και ασφάλειας του βρετανικού δικτύου Sky News, η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας θα έχει «καταστροφική» επίπτωση στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν το 2005 από τη Γάζα, που είχαν καταλάβει το 1967. Υπήρχαν εβραϊκοί οικισμοί εκείνοι, τους οποίους ξήλωσαν όταν αποσύρθηκαν μονομερώς. Αλλά διασφάλισαν ότι θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γάζας, του εναέριου χώρου της και της γύρω θαλάσσιας περιοχής. Ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να την αποκλείσουν πλήρως, πράγμα που είπαν τώρα ότι θα κάνουν.

»Η Γάζα διατηρείτο εν ζωή όλα αυτά τα χρόνια με ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και κράτη όπως το Κατάρ. Δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον με εξωτερική βοήθεια. Μπορεί ως εκ τούτου να αποκλειστεί πλήρως και αυτό θα προκαλέσει τεράστια εξαθλίωση. Υποπτεύομαι ότι οι Ισραηλινοί το βλέπουν αυτό ως το πρώτο βήμα της προσπάθειας να βγάλουν από εκεί τους ομήρους τους», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ακόμη ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε στρατηγικά κέντρα της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, βομβαρδίστηκαν μια στρατιωτική αποθήκη, η είσοδος ενός υπογείου τούνελ, που χρησιμοποιούσαν ανώτερα στελέχη της Χαμάς και το αρχηγείο της Ισλαμικής Τζιχάντ εντός τεμένους στη συνοικία Ζεϊτούν της Γάζας καθώς και το αρχηγείο της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς.

Πάνω από 500 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας 511 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 2.750 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον αποκλεισμένο θύλακο από το Σάββατο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι από χθες Κυριακή σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί αιχμάλωτοι και οι φύλακές τους από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

300.000 Ισραηλινοί έφεδροι κλήθηκαν στα όπλα

Ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι έχουν κληθεί στα όπλα 300.000 έφεδροι του ισραηλινού στρατού στη «μεγαλύτερη και ταχύτερη επιστράτευση όλων των εποχών» στην ιστορία του Ισραήλ, ενώ επιβεβαίωσε ότι 4.400 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ.

«Οι 300.00 δεν είναι μόνο για τη Γάζα, αλλά και για να σταθεροποιήσουν κάποια εσωτερικά ζητήματα, κυρίως στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και επίσης για να ενισχύσουν την άμυνά μας στο βόρειο μέτωπο. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ενωμένοι», είπε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News. .

Ερωτηθείς για τις πιθανές απώλειες των Παλαιστινίων από μια χερσαία εισβολή, είπε: «Λαέ στη Γάζα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε… θα ειδοποιήσουμε τον κόσμο εάν επιτεθούμε σε μια περιοχή». «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες απώλειες, αλλά και πάλι, θα δράσουμε αυστηρά κατά των στόχων της Χαμάς».

Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ

Νέο μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε γύρω στις 12:00 τοπική ώρα από τη Γάζα προς το Ισραήλ.

Σειρήνες ήχησαν σε δεκάδες πόλεις, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.

Ρουκέτες έπληξαν διαμερίσματα στην πόλη Ασντότ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία άτομα, ανάμεσά τους ένας 75χρονος σοβαρά.

Μία ρουκέτα έπεσε σε ανοικτή περιοχή στον αυτοκινητόδρομο 1, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.