Συντρίμμια εντός της περιοχής έρευνας του υποβρυχίου εντοπίστηκαν από ένα ROV κοντά στον Τιτανικό, ανακοίνωσε το απόγευμα σήμερα η αμερικανική ακτοφυλακή.

Η δραματική αναζήτηση του υποβρυχίου συνεχίζεται, ενώ το οξυγόνο εντός αυτού φέρεται να έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η αμερικανική ακτοφυλακή είχε προβλέψει ότι η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε στις 14:08 ώρα Ελλάδος.

Ο κόσμος προσεύχεται τώρα για ένα «θαύμα», αφού η αμερικανική ακτοφυλακή προέβλεψε ότι η ζωτικής σημασίας παροχή οξυγόνου θα σταματούσε στις 14.08 ώρα Ελλάδας.

Από τα βάθη του Ατλαντικού, σόναρ κατέγραψαν θορύβους ανά 30 λεπτά τις προηγούμενες ημέρες, με πολλούς να εικάζουν ότι προέρχονταν από το υποβρύχιο. Κάποιοι δεν απέκλεισαν ότι θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι οι αγνοούμενοι επιβαίνοντες του υποβρυχίου που προσπαθούσαν να κάνουν θόρυβο και να γίνουν ανιχνεύσιμοι από τα σόναρ. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο ήχος δεν προερχόταν από το υποβρύχιο, αλλά από τον ωκεανό.

Οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο

Μεταξύ των εγκλωβισμένων στο σκάφος βρίσκεται ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate Στόκτον Ρας, ο βετεράνος του γαλλικού ναυτικού Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Ντάουντ και ο γιος του Σουλεμάν, ο οποίος είναι μόλις 19 ετών και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται «σε ενεργή αναζήτηση», χωρίς ακόμη να υπάρχει σχέδιο να περάσει σε φάση ανάκτησης. Με άλλα λόγια, το υποβρύχιο Τιτάνας δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Κάποιοι παραμένουν αισιόδοξοι

Ο υποναύαρχος John Mauger δήλωσε ότι παραμένει «αισιόδοξος», ενώ οι διασώστες τονίζουν ότι δεν πρέπει να υποεκτιμάται «η θέληση των ανθρώπων να ζήσουν».
Το οξυγόνο μπορεί να έχει εξαντληθεί, αλλά οι ελπίδες δεν σβήνουν

Παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα οξυγόνου στο υποβρύχιο έχουν εξαντληθεί, υπάρχει ακόμα ελπίδα για τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των 96 ωρών παροχής οξυγόνου είναι μια ασαφής εκτίμηση και θα μπορούσε να παραταθεί εάν οι επιβαίνοντες στο πλοίο έχουν λάβει μέτρα για τη διατήρηση του αναπνεύσιμου αέρα, όπως το να ξαπλώνουν ακίνητοι ή ακόμη και να κοιμούνται.

Ο Guillermo Sohnlein ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον Stocton Rush το 2009 και πιστεύει ότι το χρονικό παράθυρο για την ανεύρεσή τους θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρόβλεψη της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Ο ίδιος δήλωσε: «Σήμερα θα είναι μια κρίσιμη ημέρα σε αυτή την αποστολή έρευνας και διάσωσης, καθώς τα αποθέματα υποστήριξης της ζωής στο υποβρύχιο αρχίζουν να εξαντλούνται. Είμαι βέβαιος ότι ο Στόκτον και το υπόλοιπο πλήρωμα έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και μέρες ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να εξασφαλίσουν τη διάσωσή τους είναι να παρατείνουν τα όρια αυτών των προμηθειών, χαλαρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το διαθέσιμο χρονικό περιθώριο για τη διάσωσή τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Συνεχίζω να ελπίζω για τον φίλο μου και το υπόλοιπο πλήρωμα».

Ολόκληρος στόλος πάνω από το ναυάγιο  ψάχνει για το υποβρύχιο

Το Titan έχασε την επικοινωνία την Κυριακή, ενώ βρισκόταν περίπου 435 μίλια νότια του St John’s κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς το ναυάγιο του Τιτανικού, στα ανοικτά των ακτών του Καναδά. Το τελευταίο στίγμα της συσκευής εντοπισμού του ακούστηκε το απόγευμα της Κυριακής, ακριβώς πάνω από το πιο γνωστό ναυάγιο του κόσμου.

Πάνω από τον Τιτανικό βρίσκεται ένας στολίσκος από τουλάχιστον 10 πλοία, δύο ρομποτικά υποβρύχια και αρκετά αεροσκάφη που σαρώνουν τον Ατλαντικό για οποιοδήποτε σημάδι του Τιτάνα, καθώς το σόναρ συνεχίζει να καταγράφει έναν κρότο από τα βάθη του ωκεανού.

Οι ειδικοί σε θέματα ναυτιλίας Marine Traffic μοιράστηκαν ένα animation με τα πλοία που έχουν σπεύσει στη ζώνη αναζήτησης.

Το μητρικό πλοίο του Τιτάνα, το Polar Prince, ερευνά την περιοχή από την Κυριακή και κάνει ζιγκ-ζαγκ, με την ελπίδα ότι το υποβρύχιο θα εμφανιστεί στην επιφάνεια ή θα αποκατασταθεί η επαφή μετά τη διακοπή των επικοινωνιών πριν από 72 και πλέον ώρες.
Τα δύο ρομποτικά βαθυσκάφη ψάχνουν στο βυθό του Ατλαντικού για το υποβρύχιο

Την ώρα σχεδόν που υπολογιζόταν ότι τα αποθέματα οξυγόνου στο υποβρύχιο θα εξαντλούνταν, δύο ρομποτικά βαθυσκάφη, ένα καναδικό και ένα γαλλικό, έκαναν τη δύσκολη κατάδυση.

Το καναδικό βρίσκεται ήδη στο βυθό και ψάχνει, ενώ το γαλλικό, το ρομποτικό βαθυσκάφος Victor, έχει ξεκινήσει την κατάδυσή του στα 12.500 πόδια.

«Το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει αναπτύξει ένα ROV που έφθασε στον πυθμένα του ωκεανού και άρχισε την έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο», δήλωσε εκπρόσωπος.

Έρευνα με τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο

Ένα γαλλικό πλοίο, που θεωρείται η τελευταία ελπίδα για την ανεύρεση του χαμένου υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού, έριξε επίσης το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιό του.

Το L’Atalante έφτασε στο σημείο στις 14:48 ώρα Ελλάδος και έχει αναπτύξει το Victor 6000, το οποίο μπορεί να φτάσει σε βάθος 20.000 ποδιών. Από την ώρα της κατάδυσης υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν δύο ώρες για να φθάσει στο βυθό.

Το Victor 6000 διαθέτει βραχίονες που μπορούν να κόψουν καλώδια ή να αποκολλήσουν ένα παγιδευμένο ή εγκλωβισμένο σκάφος και μπορεί να είναι σε θέση να στερεώσει ένα καλώδιο στο υποβρύχιο για να ρυμουλκηθεί προς την επιφάνεια από ένα γιγαντιαίο βαρούλκο με περισσότερα από 4,8 χλμ. καλώδιο, που ονομάζεται Flyaway Deep Ocean Salvage System, στο καναδικό σκάφος Horizon Arctic.

Ο Ρομπ Λάρτερ, ειδικός σε θέματα θάλασσας στο British Antarctic Survey, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι το Victor 6000 είναι η «κύρια ελπίδα» για υποβρύχια διάσωση.

Ο Alistair Greig, καθηγητής Θαλάσσιας Μηχανικής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι δύο βραχίονες χειρισμού του ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να του επιτρέψουν να ξεμπλέξει τον Τιτάνα ή να προσαρτήσει μια συσκευή που θα μπορούσε να φέρει το υποβρύχιο στην επιφάνεια του Ατλαντικού.

Το Victor 6000 διαθέτει επίσης ισχυρά φώτα, που του επιτρέπουν να βλέπει στα σκοτάδια του πυθμένα.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι διασώστες θα πρέπει να γνωρίζουν με αρκετή ακρίβεια πού να ψάξουν για το χαμένο υποβρύχιο, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να ισχύει.

Μπορεί να απαιτήσει εβδομάδες εντατικής έρευνας

Η εύρεση του υποβρύχιου σκάφους «θα μπορούσε ενδεχομένως να απαιτήσει εβδομάδες εντατικής έρευνας», προειδοποίησε ο Larter. Ακόμη και αν οι ομάδες έρευνας βρουν το υποβρύχιο, μια επιχείρηση διάσωσης θα μπορούσε να απορροφήσει πολύτιμο χρόνο.

Σε μια κανονική κατάσταση, θα χρειαζόταν δύο ώρες για ένα ROV όπως το Victor 6000 για να κατέβει στο απαραίτητο βάθος και άλλες δύο ώρες για να αναδυθεί, δήλωσε ο Greig.

Το εξαφανισμένο υποβρύχιο φέρεται επίσης να είναι σφραγισμένο απ’ έξω, γεγονός που θα απαιτούσε μεγαλύτερο χρόνο διάσωσης, πρόσθεσε.

Ο Larter περιέγραψε μια «απελπιστική κατάσταση», προσθέτοντας, όμως, ότι είναι σημαντικό να παραμείνουμε αισιόδοξοι.

Η αμερικανική ακτοφυλακή παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει αν οι ήχοι που κατέγραψαν τα σόναρ προέρχονται από τους πέντε άνδρες που χτυπούν τα τοιχώματα του υποβρυχίου τους ή απλώς είναι ο ήχος της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων ίσως και συντριμμιών που πέφτουν από τον ίδιο τον Τιτανικό στα 12.500 πόδια κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού ωκεανού.