Στους 4.741 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία, που ανακοινώνει επίσημα η πλευρά της διοίκησης της Χαμάς.

Επίσης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των τραυματιών από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, έχει ανέλθει σε 15.898.

Στο μεταξύ σφίγγει ο κλοιός στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Ισραηλινές δυνάμεις περιμένουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν την χερσαία επέμβαση.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν την βόρεια Γάζα, ειδάλλως θα μπορούν να θεωρηθούν συνεργοί τρομοκρατών, διαμηνύει ο Ισραηλινός στρατός με φυλλάδια και ηλεκτρονικά μηνύματα που έχει αποστείλει στους κατοίκους της πολύπαθης περιοχής.

Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να εντοπίσει όλους όσοι εμπλέκονται στη βίαιη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς δολοφονημένους, η Shin Bet (Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) δημιούργησε μια νέα μονάδα με το όνομα Nili, ένα ακρωνύμιο στα εβραϊκά που σημαίνει «Η Αιωνιότητα του Ισραήλ δεν θα πει ψέματα».

Η μονάδα είναι επιοφορτισμένη με μία μοναδική αποστολή: Η καταδίωξη και η εξόντωση κάθε ανθρώπου που έπαιξε ρόλο στο μακελειό του μοιραίου Σαββάτου.

Η δύναμη αυτή δημιουργήθηκε ειδικά για να στοχεύσει τα μέλη μιας ειδικής μονάδας κομάντος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς που ονομάζεται Nukhba, τα οποία διείσδυσαν στο Ισραήλ, εκτέλεσαν μαζικές δολοφονίες σε διάφορα χωριά και φυλάκια του IDF και στη συνέχεια επέστρεψαν στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Πέρασε η δεύτερη αποστολή φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας

Παράλληλα, καθώς προχωρά η εκκένωση και ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την από στιγμή σε στιγμή χερσαία εισβολή, το Reuters μετέδωσε ότι μια δεύτερη μεταφορά βοήθειας, αποτελούμενη από 17 φορτηγά φέρεται να έχει εισέλθει στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, αλλά και ανθρωπιστικές πηγές στη Ράφα συνολικός αριθμός περίπου 17 φορτηγών βρίσκονταν στο συνοριακό πέρασμα για επιθεώρηση πριν την είσοδό τους στη Γάζα. Το πέρασμα της Ράφα, είναι το μανιδικό σημείο εισόδου στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ανέφερε νωρίτερα το πρωί της Κυριακής η Ερυθρά Ημισέληνος της Αιγύπτου.

Αυτά ακολουθούν τα πρώτα 20 φορτηγά που πέρασαν από το πέρασμα το Σάββατο, το οποίο κατά τα άλλα είναι κλειστό ύστερα από τις αρχικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το συνοριακό σημείο έκλεισε γρήγορα και πάλι το Σάββατο μετά την διέλευση της αυτοκινητοπομπής βοήθειας.

Αλλά το επίπεδο της βοήθειας δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό για να συντηρήσει όσους βρίσκονται στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι τραγική, μεταδίδει το CNN. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus τόνισε το Σάββατο ότι «οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες» από τη βοήθεια που έχουν λάβει οι άνθρωποι στη Γάζα.

Έχει ενταθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι αντιδράσεις για την ανθρωπιστική κρίση που έχει ενταθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες στην Γάζα, καθώς το Ισραήλ στην προσπάθειά του να εξαλείψει την Χαμάς σφυροκοπά με αεροπορικά χτυπήματα.

Οι εντολές για εκκένωση των νοσοκομείων της Γάζας ισοδυναμούν με «θανατική ποινή» για τους ασθενείς, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Η οργάνωση ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε τρεις εντολές εκκένωσης για το νοσοκομείο Al-Quds την Παρασκευή. Η εκπρόσωπος Nebal Farsakh δήλωσε στο CNN σήμερα, Κυριακή: «Δεν έχουμε τα μέσα για να τους εκκενώσουμε με ασφάλεια. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι με κρίσιμα τραύματα».

Συνολικά 24 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του Al-Quds, βρίσκονται υπό την απειλή «να βομβαρδιστούν ανά πάσα στιγμή λόγω των ισραηλινών εντολών εκκένωσης», υποστήριξε η Farsakh.

Το CNN δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον αριθμό. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί συχνά μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως κάλυψη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της. Οι IDF δήλωσαν στο CNN την Παρασκευή: «Η Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τα μέσα της σε μη στρατιωτικές περιοχές και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε «τις επανειλημμένες εντολές του Ισραήλ για την εκκένωση 22 νοσοκομείων που περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 εσωτερικούς ασθενείς στη βόρεια Γάζα».

Πως θα απελευθερωθούν οι 212 όμηροι της Χαμάς

Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να εξαλείψει την Χαμάς μια και καλή ενώ παράλληλα, σχεδιάζει τα διάφορα σενάρια για την κρίσιμη απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς, μέτα την επίθεση της 7ης Οτκωβρίου στο Νότιο Ισραήλ.

Η εκτίμηση που υπάρχει στον Ισραηλινό στρατό είναι είναι ότι 212 όμηροι κρατούνται από την Χαμάς. Το σχέδιο της χερσαίας επέμβασης περιλαμβάνει ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων ενώ παράλληλα «τρέχουν» διαπραγματεύσεις με μεσάζοντες τρίτα κράτη όπως το Κατάρ και η Τουρκία για κάποιου είδους συμφωνία που μέχρι στιγμής πέφτουν στο κενό.

Εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων, καθώς σοκαριστικές μαρτυρίες από συγγενείς των αιχμαλώτων βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μέρα.

Πέντε μέλη μιας οικογένειας σε ομηρία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια γυναίκα με πέντε μέλη της οικογένειάς της σε ομηρία, η οποία μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι ελπίζει πως «η Χαμάς θα δείξει στον κόσμο ότι είναι ακόμα άνθρωποι».

Τα πέντε μέλη της οικογένειας κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς ενώ η μητέρα και η ανιψιά σκοτώθηκαν, δήλωσε στο CNN ότι «δεν έχει καν χρόνο να σταματήσει να νιώθει πόνο». Ο σύζυγος, η μητέρα, η ανιψιά και δύο από τα παιδιά της Hadas Kalderon απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν στη συνέχεια την Τετάρτη ότι η μητέρα της Kalderon, Carmela Dan, και η ανιψιά της, Noya Dan, είχαν βρεθεί νεκρές, δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Jason Greenberg, ένας συγγενής που ζει στη Μασαχουσέτη. Η Kalderon δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία πέρα από την απαγωγή των μελών της οικογένειάς της και δεν γνωρίζει αν λαμβάνουν τα απαραίτητα, όπως τρόφιμα και νερό.

«Η Χαμάς να δείξει έστω και τώρα ανθρωπιά»

«Δεν έχω το χρόνο ούτε καν να σταματήσω να νιώσω τον πόνο και να θρηνήσω. Το να φοράω ένα μαύρο πουκάμισο – είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω για να θρηνήσω», δήλωσε η Kalderon.

Είπε ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο πόλεμος, αλλά οι «αθώοι άνθρωποι».

«Νομίζω ότι η Χαμάς έχει μια καλή ευκαιρία να δείξει στον κόσμο ότι εξακολουθεί να έχει ανθρωπιά», δήλωσε η Kalderon.

Καθώς όμως η ένταση αυξάνεται, πέρα από την Γάζα και με την ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο και την Συρία να φέρνει όλο και πιο κοντά μια περιφερειακή σύγκρουση, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή και στην Δυτική Όχθη.

Η τελευταία δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι αναφέρει: Μεταξύ των στόχων στους οποίους επιτέθηκαν ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας εκτόξευσης ρουκετών και αρκετοί άλλοι πράκτορες. Επιπλέον, επιτέθηκαν σε ένα χώρο παραγωγής όπλων και σε ένα στρατιωτικό αρχηγείο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.