Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την 13η Νοεμβρίου τις ΗΠΑ, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, μετά τις αντιδράσεις για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την βορειοανατολική Συρία.

Ο Τραμπ έγραψε νωρίτερα, σε μια σειρά από tweets, ότι ο Ερντογάν επισκέπτεται τις ΗΠΑ ως «προσκεκλημένος του», υπερασπιζόμενος την απόφασή του αυτήν την εβδομάδα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «εγκαταλείψει» τους Κούρδους, δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη βόρεια Συρία.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τους Κούρδους που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές» ήταν το tweet που έγραψε ο μεγιστάνας.

«Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά (παρέχοντάς τους) όπλα» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Τραμπ υπερασπίστηκε τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε στους κόλπους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας του για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι, με τρόπο βολικό, ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ» σημείωσε σε ένα άλλο μήνυμα στο Twitter, προσθέτοντας: «Είναι επίσης καλοί στο να συναλλάσσεται κανείς μαζί τους… Επιπλέον, και το σημαντικότερο, θυμηθείτε ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό και ταμειακώς ενήμερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ».

Άρχισε το σφυροκόπημα κατά των Κούρδων

Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες Δευτέρα το βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Η Τουρκία ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την εισβολή

Ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, γνωστοποίησε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Προειδοποιούν οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους αν πρέπει να πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας, η οποία απείλησε πολλές φορές να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πολιτοφυλακής YPG.

Όμως η Ουάσινγκτον ανακοινώνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία επειδή η Άγκυρα θα ξεκινήσει «σύντομα» μια «επιχείρηση η οποία είχε προβλεφθεί από μακρού χρόνου» στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η αποχώρηση ξεκινά την επομένη (σήμερα).

Κίνδυνος επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους

Ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία ενδέχεται να οδηγήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους αναλυτές και τις κουρδικές δυνάμεις, παρά τη δέσμευση της Άγκυρας να εμποδίσει την αναδιοργάνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Μια στρατιωτική επιχείρηση θα ακυρώσει «χρόνια μαχών» εναντίον του ΙΚ, προειδοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ηττήθηκε στη Συρία τον Μάρτιο χάρη στην επιχείρηση που διεξήγαγαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

«Πυρήνες εν υπνώσει»

Όμως αν και το «χαλιφάτο» έχει εξαλειφθεί, το ΙΚ έχει μετατραπεί πλέον σε μια οργάνωση που δρα μυστικά και διαθέτει πυρήνες εν υπνώσει οι οποίοι εξακολουθούν να απειλούν ότι θα εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις.

«Το ΙΚ αποτελεί πάντα απειλή η οποία μπορεί να επανεμφανιστεί, αν οι SDF δουν την προσοχή τους και τους πόρους τους να στρέφονται αλλού (…) προς μία μάχη εναντίον της Τουρκίας», εξηγεί ο Σαμ Χέλερ του International Crisis Group.

«Η μάχη ενάντια στο ΙΚ δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει από την πλευρά του ο Άμπντελ Καρίμ Όμαρ, ανώτερος αξιωματούχος αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις της κουρδικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν κάποιοι πυρήνες εν υπνώσει στις περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα», προειδοποιεί.

Μια τουρκική επέμβαση θα απειλήσει επίσης τις φυλακές και τους καταυλισμούς που διαχειρίζονται οι Κούρδοι και στις οποίες βρίσκονται πολλοί τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους, προειδοποίησαν επίσης οι SDF, που ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχό τους.

Μόνο στον καταυλισμό αλ Χολ, στη βορειοδυτική Συρία, διαμένουν περισσότεροι από 70.000 εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους 3.000 οικογένειες τζιχαντιστών σύμφωνα με την κουρδική κυβέρνηση.

«Οι εγκληματίες αυτοί ενδέχεται να δραπετεύσουν», τονίζει ο Όμαρ, σύμφωνα με τον οποίο τα κέντρα κράτησης βρίσκονται σε απλά κτίρια που δεν είναι επαρκώς προστατευμένα.

Οι φόβοι αυτοί είναι ακόμη πιο έντονοι στον καταυλισμό αλ Χολ, που συχνά χαρακτηρίζεται «βραδυφλεγής βόμβα», γνωστού για τα πολλά επεισόδια που σημειώνονται εκεί.

Χιλιάδες αλλοδαποί, ανάμεσά τους και Δυτικοί, που κρατούνται στον αλ Χολ «είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους χιλιάδες μαχητές του ΙΚ» που κρατούνται σε άλλα κέντρα, επεσήμανε η κουρδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρι, φόνους και απόπειρες απόδρασης.

Τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους υποστηρικτές του να «σώσουν» τους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους που ζουν σε αυτούς τους καταυλισμούς και τα κέντρα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Study of War, το ΙΚ δωροδοκεί τους φύλακες στα κέντρα κράτησης και συγκεντρώνει πόρους ώστε να φεύγουν από αυτά μυστικά οι γυναίκες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ