Ένας άνευ προηγουμένου καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη και αρκετά σημεία του υπόλοιπου κόσμου, με τη σημερινή ημέρα, Τρίτη, να είναι η πιο ζεστή για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ιταλία είναι έτοιμη σπάσει ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας αναμενόταν να καταγράψει ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 48 βαθμών Κελσίου σήμερα, Τρίτη, ανέφερε το συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο Sky TG24 στην τελευταία πρόβλεψή του, μια εξέλιξη που θα δώσει την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη.

Οι θερμοκρασίες συνέχισαν να φτάνουν σε ακραία υψηλά επίπεδα σε πολλά μέρη του βόρειου ημισφαιρίου τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο σε μέρη της Ιταλίας να φτάνει πολύ ψηλά και τις πυρκαγιές να μαίνονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία, σηματοδοτώντας την τελευταία προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει o Guardian σχετικά με το κύμα καύσωνα που απέκτησε το προσωνύμιο «Xάροντας».

Οι Ιταλοί έτοιμοι για «έναν από τους εντονότερους καύσωνες όλων των εποχών»

Το καυτό κύμα καύσωνα στην Ιταλία ώθησε τις Αρχές να προσθέσουν 20 πόλεις -μεταξύ των οποίων η Ρώμη και η Φλωρεντία- στον κατάλογο «κόκκινου συναγερμού», υποδεικνύοντας συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Στη γειτονική χώρα, όπου οι θερμοκρασίες αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα μπορούσαν να πλησιάσουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου, που σημειώθηκε στη σικελική πόλη Φλορίντια τον Αύγουστο του 2021, οι Ιταλοί προειδοποιήθηκαν να προετοιμαστούν για «τον πιο έντονο καύσωνα του καλοκαιριού και επίσης έναν από τους πιο έντονους όλων των εποχών», μετέδωσε ο Guardian.

Η θερμοκρασία αναμενόταν να φθάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου στη Ρώμη την Τρίτη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2007.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας προέτρεψε τους πολίτες να ντύνονται με λινά ρούχα, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις πιο ζεστές ώρες και να κόψουν το αλκοόλ, τον καφέ και τα ανθρακούχα ποτά.

Τα νοσοκομεία σε όλη την χώρα έχουν δει απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν επείγουσα περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, με τις θερμοκρασίες στη Ρώμη να σημειώνουν νέο ρεκόρ.

Ορισμένα νοσοκομεία ανέφεραν αύξηση 20-25% στον αριθμό των ατόμων που φτάνουν στις μονάδες επειγόντων περιστατικών και πάσχουν από αφυδάτωση ή άλλες ασθένειες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στη ζέστη.

Η θερμοκρασία στη Ρώμη έφτασε τους 41,8 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 40,7 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2022. Η Σικελία έφτασε περίπου τους 41C και στη Σαρδηνία σημειώθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 45C.

Στη νότια πόλη της Νάπολης, το νοσοκομείο Cardarelli δήλωσε ότι 231 ασθενείς είχαν πρόσβαση σε επείγουσα περίθαλψη εκεί τις τελευταίες 24 ώρες – ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός που έχει σημειωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν ηλικιωμένοι, ορισμένοι από αυτούς από οίκους ευγηρίας. Ωστόσο, άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, αναζήτησαν περίθαλψη.

Η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών

Η Ευρώπη, η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, προετοιμάζεται για την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη Σικελία και στη Σαρδηνία, όπου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προβλέπει για σήμερα μέγιστη θερμοκρασία 48 βαθμούς.
Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία προειδοποίησε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία θα αντιμετωπίσουν επίσης ακραία ζέστη τις επόμενες ημέρες.

Στην Ισπανία σήμερα αναμένονται 44 βαθμοί στην περιοχή της Κόρδοβα, στη Γαλλία 40 βαθμοί στην Προβηγκία και στην Κορσική.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera μιλάει για «θερμική φούσκα που πλήττει την Ιταλία, μία από τις τρεις που κάνουν τρεις ηπείρους ζεστές αυτές τις ημέρες: την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική».

«Πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας έχουν ήδη καταρριφθεί (52 βαθμοί στην Κίνα, εθνικό ρεκόρ) και άλλα πρόκειται να καταρριφθούν, όπως το ιταλικό και ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών που μετρήθηκε στη Σικελία τον Αύγουστο πριν από δύο χρόνια (εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό) και το παγκόσμιο ρεκόρ των 54,4 βαθμών στην ”Κοιλάδα του Θανάτου”, το Εθνικό Πάρκο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται τρομακτικές θερμοκρασίες», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Οι δρόμοι όλων των ισπανικών πόλεων έχουν αδειάσει, με τους τουρίστες να αναζητούν καταφύγιο στη Σεβίλλη, ενώ η Μαδρίτη ανέστειλε τις υπηρεσίες οδοκαθαρισμού και προσέφερε καταφύγιο σε άστεγους εν μέσω των αφόρητων θερμοκρασιών.

Άδειες παραλίες εικονογραφήθηκαν στην Πορτογαλία, καθώς οι παραθεριστές φαίνεται ότι προτίμησαν να μείνουν στα σπίτια τους παρά να αψηφήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Και ο καύσωνας δεν δείχνει να βρίσκεται στο τέλος του, καθώς αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να συνεχιστούν σε ορισμένα μέρη μέχρι τον Αύγουστο. Ο ΟΗΕ δήλωσε πως έχουν ήδη σημειωθεί νέα ρεκόρ θερμοκρασίας σε τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου.

Αλλού, όσοι κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο προετοιμάζονται για την άφιξη ακόμη πιο ζεστού καιρού αυτή την εβδομάδα, με την Ιταλία να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος του νέου ακραίου καιρικού μετώπου.

Κίνδυνοι από τον καύσωνα -Προειδοποίηση του Ερυθρού Σταυρού

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέτρεψε τους πολίτες να «παραμείνουν ασφαλείς», προειδοποιώντας ότι ο καύσωνας προβλέπεται να ενταθεί από τα μέσα της εβδομάδας και είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο σε τμήματα της Νότιας Ευρώπης.

Ο καύσωνας άφησε ορισμένους τουρίστες να αναθεωρήσουν τα σχέδια διακοπών τους, καθώς προχώρησαν σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής και επέλεξαν αποδράσεις πιο κοντά στο σπίτι τους, γράφει η Daily Mail.

Μια Βρετανίδα ακύρωσε πρόσφατα ένα ταξίδι στη Σικελία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η ίδια δήλωσε: «Δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα χειρότερο με ένα μικρό παιδί!».

Οι καταστροφικές συνέπειες του καύσωνα έχουν παρατηρηθεί σε όλη την Ευρώπη, με έναν 44χρονο εργάτη οδικής σήμανσης να πεθαίνει εξαιτίας της ζέστης στην Ιταλία. Ο 44χρονος Ιταλός, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, κατέρρευσε, λόγω της ζέστης στην ιταλική πόλη Λόντι, νοτιοανατολικά του Μιλάνου, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο εργάτης πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από τον μαρασμό των καλλιεργειών, το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών, οι υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες προκαλούν επίσης προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από θερμοπληξία και αφυδάτωση έως καρδιαγγειακό στρες.

Ο Ερυθρός Σταυρός προέτρεψε τα κράτη να ελέγχουν τους πιο ευάλωτους πολίτες κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Κάλεσε επίσης τους ανθρώπους να παραμένουν ενυδατωμένοι και να προσέχουν τα σημάδια θερμοπληξίας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό και λιποθυμία.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του καιρικού φαινομένου «Ελ Νίνιο», το οποίο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, τροφοδότησαν τις θερμοκρασίες-ρεκόρ.