Σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 42,78% των εκλογικών τμημάτων ο Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει την επανεκλογή του με ποσοστό 57,09% έναντι 42,91% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να συνεχίζεται, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Σύμφωνα με το The Spectator Index τα ανεπίσημα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 58,3% έναντι 41,6% του Κιλιτσντάρογλου με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων.

Και πάλι μπροστά φαινόταν από νωρίς ο Ερντογάν με 52,4% έναντι 47,5% του Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με άτυπο exit poll

Σύμφωνα με ανταποκριτές από την Άγκυρα ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες προκειμένου να μιλήσει ο Ερντογάν από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για πρώτη φορά , αφού συνήθως βγαίνει στο μπαλκόνι του κόμματός του μετά τις εκλογές για την επινίκια ομιλία.

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο: Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι ενστάσεις στο συμβούλιο μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας [ψηφοφορίας] αξιολογήθηκαν επίσης και στάλθηκαν στα αρμόδια επαρχιακά και περιφερειακά εκλογικά συμβούλια».

Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.