Αρχική Διεθνή Σήμερα το πιο λαμπρό Άστρο και η έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου

Σήμερα το πιο λαμπρό Άστρο και η έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου

Η σύνοδος του Δία και του Κρόνου, ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός, που συμβαίνει κάθε 400 χρόνια, θα φανεί σήμερα Δευτέρα στον ουρανό, φέρνοντας συνειρμούς για το άστρο της Βηθλεέμ και σηματοδοτώντας την εορταστική εβδομάδα των Χριστουγέννων.

 

Το φαινόμενο δεν περνάει απαρατήρητο και από την Google, η οποία ετοίμασε ένα μικρό  βίντεο, που αποτυπώνει τις κινήσεις των πλανητών.

Το σκίτσο της Google , που συμπίπτει με την επίσημη έναρξη του χειμώνα και απεικονίζει το σπάνιο «πάντρεμα» του Δία και του Κρόνου στον ουρανό.

Έτσι η εβδομάδα αρχίζει με δύο αστρονομικά φαινόμενα, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και τη Μεγάλη Σύζευξη του Δία και του Κρόνου που θα φαίνονται σαν ένα μεγάλο αστέρι στο νυχτερινό ουρανό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στις 12:02 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο, έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Το βράδυ στον ορίζοντα και για δυόμιση ώρες μετά την δύση του Ήλιου, αν ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα οι τυχεροί θα μπορούν να διακρίνουν στον ορίζοντα ένα έντονο φως, σαν ένα λαμπρό άστρο, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα είναι ο Δίας και ο Κρόνος σε πολύ κοντινή απόσταση.

Το να συμπέσει το χειμερινό ηλιοστάσιο με τη Μεγάλη Σύζευξη είναι σπάνιο, ενώ ακόμα πιο σπάνιο είναι το γεγονός πως τα δύο αστρονομικά αυτά φαινόμενα συμπίπτουν και με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων αστέρων του έτους, των λεγόμενων Αρκτίδων.