Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν χθες 13 διμερείς συμφωνίες, ύψους 50,7 δισ. δολαρίων, κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Άμπου Ντάμπι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών, του εμπορίου, της οικονομίας, της υγείας, του τουρισμού, της αγοράς ακινήτων, της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του στο Άμπου Ντάμπι, κάνοντας λόγο για μια επίσκεψη που δίνει «ισχυρή ώθηση» στη στρατηγική επιλογή των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις «στο έπακρο».

Ο Ερντογάν δώρισε στον σεΐχη Αλ Ναχιάν ένα τουρκικής κατασκευής ηλεκτρικό αυτοκίνητο Togg.

Ύστερα από πολλά χρόνια τεταμένων σχέσεων, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναθέρμαναν τους δεσμούς τους και τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με στόχο την αύξηση των συναλλαγών στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο τελευταίος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του Ερντογάν σε χώρες του Κόλπου, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξασφαλίσει επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία της χώρας του, η οποία μαστίζεται από την εκτίναξη του πληθωρισμού.