Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Αρχική Διεθνή Πως κατέρρευσε το τριώροφο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη – Ένας νεκρός και οκτώ...

Πως κατέρρευσε το τριώροφο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη – Ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες – Έκτισαν με άμμο θάλασσας

Χτισμένο με… άμμο από τη θάλασσα το κτίριο που κατέρρευσε.- Προστέθηκε παράνομα 1,5 όροφος που χτίστηκε με άμμο αντί για τσιμέντο

Νεκρό ανασύρθηκε ένα άτομο από τα ερείπια της κατάρρευσης τριώροφου κτιρίου στην περιοχή Κιουτστουκ Τσεκμετζέ, στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Αλλα οκτώ άτομα απεγκλωβίστηκαν τραυματισμένα, δύο εκ των οποίων ελαφρά και δύο πιο σοβαρά.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ διευκρίνισε ότι επρόκειτο ένα κτήριο που κατασκευάστηκε το 1988, στο ισόγειο του οποίου λειτουργούσε επιχείρηση, στον πρώτο όροφο υπήρχαν γραφεία, ενώ στους δύο επάνω ορόφους κατοικούσαν οικογένειες. Το κτήριο κατέρρευσε περίπου στις 8:40 το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Μεγάλος αριθμός σωστικών συνεργείων της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD), της Πυροσβεστικής και ομάδων πρώτων βοηθειών με ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο.

Κωνσταντινούπολη: Χτισμένο με... άμμο από τη θάλασσα το κτίριο που κατέρρευσε

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από το Κιουτσούκ Τσεκμετζέ της Κωνσταντινούπολης όπου ένα τριώροφο κτίριο κατέρρευσε ξαφνικά σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Το κτίριο κατέρρευσε σήμερα το πρωί γύρω στις 08.45 για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αιτία της κατάρρευσης ήταν μία διαρροή αερίου

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος αποκάλυψε με ανακοίνωσή του πως για το χτίσιμο του κτιρίου είχε χρησιμοποιηθεί άμμος από τη θάλασσα.

Για την τραγωδία που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε ένα άτομο, οι αρχές έχουν προχωρήσσει σε δύο συλλήψεις. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της πολυκατοικίας και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος ντονέρ που στεγαζόταν στο ισόγειο του. Και οι δύο συνελήφθησαν από ομάδες της αστυνομίας, κατόπιν εντολής της γενικής εισαγγελίας της περιοχής, και διεξάγονται έρευνες για το περιστατικό.

Το κτίριο χτίστηκε το 1988, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα προστέθηκε παράνομα 1,5 όροφος ακόμη, για το χτίσιμο του οποίου χρησιμοποιήθηκε άμμος θαλάσσης αντί για τσιμέντο.

«Κατά τους πρώτους επιτόπιους ελέγχους, έγινε αντιληπτό ότι το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1988, κατασκευάστηκε χωρίς αρχιτεκτονικά και μηχανολογικά πρότυπα, χρησιμοποιήθηκε θαλάσσια άμμος στην κατασκευή του και έγιναν παρεμβάσεις, που διατάραξε τη στατικότητα του κτιρίου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μεχμέτ Οζχασεκί.

Το διπλανό κτίριο βρισκόταν σε διαδικασία πολεοδομικής μεταμόρφωσης, αλλά ο ιδιοκτήτης του κατεδαφισμένου κτιρίου δεν ήθελε να θέσει το κτίριο στην αστική μεταμόρφωση που έχει ανακοινώσει η τουρκική κυβέρνηση.