Η ακροδεξιά της Γαλλίας βρίσκεται στην πρώτη θέση μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και φέρνοντάς την στις πύλες της εξουσίας.

Οι υποστηρικτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν πανηγύρισαν το αποτέλεσμα, με την ίδια να δηλώνει ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών του προέδρου έχει σχεδόν εξαλειφθεί».

Το RN βρίσκεται σε πορεία να κερδίσει το 33,2% των ψήφων, με την αριστερή συμμαχία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 28,1%, και το κόμμα Μακρόν να συγκεντρώνει 21% στην τρίτη θέση.

«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μάς δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος RN, Τζορντάν Μπαρντελά.

Αυτό που θέλουν η Λεπέν και ο Μπαρντελά τώρα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών στον β’ γύρο των εκλογών.

Οι προβλέψεις για τις έδρες στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών ψηφοφοριών της ερχόμενης Κυριακής δείχνουν, ωστόσο, ότι μπορεί και να μην καταφέρουν να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα έχει ένα Κοινοβούλιο που θα απαιτεί συνεργασίες, και το RN δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση, το φορολογικό και όλα όσα έχει πει προεκλογικά.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι μετά τη νίκη του RN στις ευρωεκλογές η προσφυγή στις κάλπες ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση». Ωστόσο, ήταν ένα στοίχημα που απειλεί τώρα να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων επί τα χείρω.

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1997, κάτι που αντανακλά τον κομβικό χαρακτήρα μιας ψηφοφορίας που έγινε μετά από μια αστραπιαία προεκλογική εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων.

Ήδη μετά τον πρώτο γύρο, 39 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού έχουν εκλεγεί κερδίζοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους, ενώ 32 έχουν εκλεγεί για το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Οι επόμενοι βουλευτές θα εκλεγούν στον β’ γύρο.

Οργή και σοκ τους για την επιτυχία του RN

Εν τω μεταξύ, χθες εκατοντάδες αριστεροί ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι προκειμένου να εκφράσουν την οργή και το σοκ τους για την επιτυχία του RN.

Ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε τον λόγο στον πρωθυπουργό του, Γκαμπριέλ Ατάλ, αλλά εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».

«Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: να εμποδίσουμε τον Εθνικό Συναγερμό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

Ο Μελανσόν, από την πλευρά του, δήλωσε: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο κ. Ατάλ δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός».

Το κόμμα Μελανσόν είναι το πιο ριζοσπαστικό από τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο τερμάτισε σε απόσταση λίγων μονάδων από τον Εθνικό Συναγερμό.

Ωστόσο, συμφώνησε με τον Ατάλ ότι δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο παραπάνω το κόμμα της Λεπέν.

Ήταν μια μακρά διαδρομή για τον Εθνικό Συναγερμό, από τις ρίζες του στο ακροδεξιό περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας μέχρι την εξασφάλιση της υποστήριξης ενός στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους.

Διαθέτουν έναν νεαρό ηγέτη που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ένα σύνολο πολιτικών θέσεων που κυμαίνονται από την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές αίθουσες και τη μείωση των φόρων στην ενέργεια μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων στους αλλοδαπούς.

Η Γαλλία σε αχαρτογράφητο έδαφος

Η Γαλλία έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητο έδαφος, λέει ο σχολιαστής Pierre Haski, και υπάρχουν μόνο άσχημα αποτελέσματα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον πρόεδρο Μακρόν», δήλωσε στο BBC.

Το RN έχει πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν και το πιο πιθανό αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι ένα Κοινοβούλιο χωρίς κόμμα με απόλυτη δύναμη, με το RN να κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το ποσοστό του, ενισχυμένο από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

Ο επαναληπτικός γύρος της επόμενης Κυριακής θα περιλαμβάνει είτε μονομαχίες ανά περιοχές μεταξύ δύο κομμάτων, είτε τριπλές κούρσες.

Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν μόνο λίγες τριπλές μάχες σε όλη τη Γαλλία, αλλά η υψηλή συμμετοχή σημαίνει ότι περισσότεροι από 300 υποψήφιοι που κατέλαβαν την τρίτη θέση προκρίθηκαν σε αυτές τις «τριγωνικές» μάχες.

Αυτό που θα κριθεί τώρα, σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο τοπικής εκλογικής περιφέρειας, είναι αν ο τρίτος υποψήφιος θα εγκαταλείψει την κούρσα για να εμποδίσει το RN να κερδίσει την έδρα.

Ηθικό καθήκον να εμποδίσουμε την ακροδεξιά

Ο πρωθυπουργός Ατάλ δήλωσε ότι σε «αρκετές εκατοντάδες» εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματός του θα είναι οι καταλληλότεροι για να εμποδίσουν το RN. «Ήταν ηθικό καθήκον να εμποδίσουμε την ακροδεξιά να “κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό της σχέδιο”», είπε.

Αλλά πολλοί κεντρώοι υποψήφιοι που ήρθαν τρίτοι αναμένεται να κάνουν στην άκρη, αν ένας αντίπαλος από τον συνασπισμό των Αριστερών κομμάτων έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει το RN.

Στο σύνολό τους μπορεί να αρνηθούν να δώσουν χώρο στο κόμμα του Μελανσόν, αν και μια υποψήφια του Μακρόν που προκρίθηκε στην τρίτη θέση δήλωσε ότι παραιτείται για να επιτρέψει στον αντίπαλό της από το κόμμα Μελανσόν να έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης. «Τραβάω μια γραμμή μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων και των εχθρών της δημοκρατίας», δήλωσε η Albane Branlant.

Ο Μελανσόν δήλωσε ότι στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι του κόμματός του βρίσκονταν στην τρίτη θέση και το RN προηγούνταν, θα αποσυρθούν και αυτοί.

Με τα λόγια του Σοσιαλιστή προκατόχου και Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ να είναι χαρακτηριστικά για τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν αυτή την εβδομάδα: «Έχουμε επιτακτικό καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η Ακροδεξιά δεν θα μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή».

Ήδη από στις δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έδωσαν τις πρώτες κατευθύνσεις στους ψηφοφόρους τους ενόψει του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.

Κάλεσμα της Λεπέν σε όσους δεν την ψήφισαν

Η Μαρίν Λεπέν, απευθυνόμενη στους Γάλλους ψηφοφόρους, στράφηκε προς αυτούς που δεν την ψήφισαν και τους απηύθυνε κάλεσμα. «Σας καλώ να ενταχθείτε στον συνασπισμό της ελευθερίας, της ασφάλειας και της αδελφοσύνης», είπε καθώς το κόμμα της θα μπορούσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να χάσει για λίγες έδρες την απόλυτη πλειοψηφία, που ορίζεται σε 289 έδρες.

Λίγα λεπτά αργότερα ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι «ένας από τους πιο αποφασιστικούς στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», και κάλεσε και αυτός τους ψηφοφόρους που δεν έχουν ακόμη πειστεί να στηρίξουν το εθνικιστικό ψηφοδέλτιο.

Μελανσόν: Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό

Ενωμένα υπό τη σημαία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, τα αριστερά κόμματα έσπευσαν να ζητήσουν από τους ψηφοφόρους να μη δοθεί ούτε μία επιπλέον ψήφος στην Λεπέν. Η συμμαχία της NFP που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα, με περίπου 34% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Γκλικσμάν: Θα υποστηρίξουμε τον υποψήφιο που είναι ικανός να νικήσει τη Λεπέν

Λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στο TF1, ο Ραφαέλ Γκλικσμάν των Σοσιαλιστών τόνισε πως «θα αποσύρουμε υποψηφίους και θα υποστηρίξουμε τον υποψήφιο που είναι ικανός να νικήσει την Λεπέν» και πρόσθεσε: «Θα επιτρέψουμε στην Ακροδεξιά να έρθει στην εξουσία μέσω της κάλπης για πρώτη φορά στην ιστορία μας;».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ αμφισβήτησε ευθέως το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι προεδρικοί υποψήφιοι ήρθαν τρίτοι σε εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια τους ζήτησε να αποσυρθούν και να στηρίξουν έναν υποψήφιο που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες.

Ο Μακρόν καλεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην Ακροδεξιά

Από την πλευρά του, ο μεγάλος ηττημένος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.