Υποχρεωτική σε όλη την Γερμανία γίνεται αυτή την εβδομάδα η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μαζικών μέσων μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού.
Οι Γερμανοί ωστόσο φαίνεται να μην έχουν πειστεί για τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Με πρώτη την Σαξονία, που επέβαλε την υποχρέωση χρήσης μάσκας στις 20 Απριλίου, και τελευταίο το Σλέσβιγκ-Χολστάιν, που θα εφαρμόσει το μέτρο από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα τα κρατίδια της Γερμανίας υιοθετούν πλέον τη σύσταση της κεντρικής κυβέρνησης για τη χρήση προστασίας μύτης-στόματος. Σε επτά κρατίδια προβλέπονται μάλιστα ήδη και πρόστιμα για τους παραβάτες, ενώ κατά την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Πέμπτη αναμένεται τα πρόστιμα να εισαχθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Ενδεικτικά, στην Βαυαρία το πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στο λεωφορείο ή στο μετρό ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ μπορεί να φθάσει και τις 5.000 ευρώ, για τους καταστηματάρχες οι οποίοι δεν φροντίζουν ώστε το προσωπικό τους να φέρει την ενδεδειγμένη προστασία. Την ίδια ώρα το Βερολίνο επιβάλλει την χρήση μάσκας μόνο στα μέσα μεταφοράς και περιορίζεται ακόμη σε προειδοποιητικές παρατηρήσεις, χωρίς πρόστιμα.
Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ένας στους τρεις Γερμανούς θεωρεί απίθανο να μολυνθεί από τον κορονοϊό στις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε εμπορικά καταστήματα και σε ιατρεία. Επίσης εκτιμά ως «χαμηλό» τον κίνδυνο από την συναναστροφή με άτομα εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντός του.
«Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για άτομα τα οποία συνειδητά περιφρονούν τον κίνδυνο ή δεν τον λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Κορνέλια Μπετς, η οποία μάλιστα εκφράζει την έκπληξή της για τα αποτελέσματα: «Θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι όσο πιο συχνά επαναλαμβάνουν μια δραστηριότητα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να μολυνθούν από την Covid-19», αναφέρει η κυρία Μπετς στο περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι Γερμανοί μάλλον «έχουν συνηθίσει την κρίση» και εκτιμούν ως «σωστά και σημαντικά» τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση. «Εκνευρισμό» ή ακόμη και «οργή» για τους περιορισμούς εκφράζει το 20%, με το ποσοστό να αφορά κυρίως τα άτομα κάτω των 30 ετών.
Η εν λόγω έρευνα «Cosmo» επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα και χρησιμεύει ως εργαλείο για την κατανόηση της υποδοχής των μέτρων από τους πολίτες. Το μοντέλο της έχουν μέχρι τώρα αντιγράψει τουλάχιστον 40 χώρες. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)