Δυο ολλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αναχαίτισαν σχηματισμό τριών ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στην Πολωνία και τον συνόδευσαν ωσότου απομακρύνθηκε από τον πολωνικό εναέριο χώρο, ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το βράδυ χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας.

Τα αρχικά «άγνωστα» αεροσκάφη πλησίασαν τον «πολωνικό τομέα ευθύνης του NATO από το Καλίνινγκραντ», κατά την ανακοίνωση.

Το υπουργείο αναφέρεται στον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, κράτη μέλη της ΕΕ και του NATO.

«Μετά την αναγνώριση», διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για ρωσικό Ιλιούσιν IL-20M Coot-A (αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης), το οποίο «συνοδευόταν» από δυο καταδιωκτικά Σουχόι Su-27. «Δύο ολλανδικά F-35 συνόδευσαν τον σχηματισμό από κάποια απόσταση προτού παραδώσουν τη συνοδεία σε εταίρους του NATO».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας έχει κάνει γνωστό πως οκτώ ολλανδικά F-35 έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Δεν δίνει αεροσκάφη στην Ουκρανία η Γερμανία

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεν συζητά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

«Δεν κάνουμε διάλογο για αυτό το θέμα», είπε στο Ελσίνκι, μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό ομόλογό της.

Η κυρία Μπέρμποκ θα βρίσκεται σήμερα στη Στοκχόλμη, ενώ οι υπουργοί Άμυνας, αξιωματικοί και άλλοι θα συναντώνται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος του Ράμσταϊν, που χειρίζεται τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία. Παρών αναμένεται να είναι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Σε αυτές τις συνεδριάσεις είθισται να γίνονται δεσμεύσεις και ανακοινώσεις για τις προσεχείς παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Η Γερμανία προσπαθεί το τρέχον διάστημα να συντονίσει παραδόσεις αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Η ίδια θα προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό 14 τέτοια βαριά άρματα.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Πέκα Χααβίστο είπε μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μπέρμποκ πως η κυβέρνησή του δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι είναι σημαντικό οι παραδόσεις να γίνουν από κοινού, από συμμαχία κρατών. «Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στις άλλες χώρες που παίρνουν την απόφαση αυτή», πρόσθεσε.

Παρά το ότι η κυρία Μπέρμποκ είπε πως δεν συζητείται από το Βερολίνο η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, για την οποία πιέζει το Κίεβο, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει ανοικτός στην ιδέα και ότι το θέμα ενδέχεται να εξεταστεί σήμερα.

Μετά τη σημερινή συνάντηση θα διεξαχθεί συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.