Η Πορτογαλία βρίσκεται σε μια τρομακτική φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα προειδοποιώντας ότι θα περάσουν κάποιες εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα και ότι μόνο περιορισμένη βοήθεια μπορεί να αναμένεται από το εξωτερικό.

Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα να ανέρχεται συνολικά σε 668.951 και των θανάτων σε 11.305, ανάμεσά τους και ένας αριθμός-ρεκόρ 293 θανάτων χθες, η Πορτογαλία έχει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους επταημέρου στον κόσμο σε νέα κρούσματα και θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η κατάσταση δεν είναι “άσχημη”, είναι “τρομακτική”, είπε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο πρωθυπουργός στο δίκτυο TVI.

“Δεν έχει νόημα να τροφοδοτούμε την ψευδαίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζουμε την χειρότερη φάση. Και θα την αντιμετωπίζουμε για μερικές ακόμη εβδομάδες, αυτό είναι βέβαιο”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερα από 20 ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς με COVID-19 περίμεναν χθες το απόγευμα στην ουρά έξω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας καθώς ανέμεναν να γίνουν διαθέσιμες κλίνες, ενώ γιατροί σε άλλα νοσοκομεία προειδοποίησαν για τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος προμήθειας ιατρικού οξυγόνου.

Σύμφωνα με τον Κόστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εν μέρει επειδή η κυβέρνησή του χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα στο διάστημα Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, αλλά και εξαιτίας της επιθετικής εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

“Σαφώς και έγιναν λάθη. Συχνά ο τρόπος που μετέδωσα το μήνυμα στους Πορτογάλους…και, όταν ο παραλήπτης του μηνύματος δεν αντιλαμβάνεται το μήνυμα, τότε φταίει το μήνυμα, χωρίς αμφιβολία”, είπε ο Κόστα.

Δύσκολη η βοήθεια από το εξωτερικό

Η Γερμανία ανακοίνωσε  ότι στέλνει στην Πορτογαλία στρατιωτικούς γιατρούς για να εξετάσουν το είδος της βοήθειας που μπορεί να προσφερθεί.

Αλλά ο Κόστα προειδοποίησε ότι μέχρι εκεί μπορούν να βοηθήσουν η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι εξηγώντας ότι “θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί” ως προς την ιδέα μεταφοράς ασθενών σε ξένες χώρες–όπως, για παράδειγμα, έκανε η Γερμανία τον περασμένο χρόνο με ασθενείς από τα σύνορά της με τη Γαλλία.

“Είναι διαφορετικό για μια χώρα, που έχει την γεωγραφική θέση της Πορτογαλίας–μεταξύ του Ατλαντικού και της Ισπανίας–σε σχέση με μια χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης και συνορεύει με πολλές χώρες και ως εκ τούτου η διασυνοριακή συνεργασία είναι πολύ πιο συνηθισμένη και πολύ ευκολότερη”.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή βοήθεια από τη Γερμανία, ο Κόστα είπε: “Σε ό,τι έχει ζητήσει η Πορτογαλία, δυστυχώς, δεν έχουν διαθεσιμότητα, δηλαδή σε γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουν αναπνευστήρες, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη, γιατί έχουμε αρκετούς”.

Η μοναδική αισιόδοξη αναφορά του πρωθυπουργού, πάντως, ήταν ότι τα μέτρα του λοκντάουν που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θα αρχίσουν ουσιαστικά να έχουν αποτελέσματα στον αριθμό των νέων κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)