Εθνικίστρια, πρώην υπουργός του Μπερλουσκόνι, η 45χρονη αρχηγός των ακροδεξιών “Αδελφών της Ιταλίας” Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται ότι θα βγει ενισχυμένη από τις κάλπες της Κυριακής και έτσι θα βάλει πλώρη να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Δημοσιογράφος η ίδια και ανύπαντρη μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού έχει μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες και δεν σκοπεύει να παίξει ρόλο μόνο μέσα στην Ιταλία, αλλά επιδιώκει να επηρεάσει και την κατάσταση στην Ευρώπη.

Υπό το σύνθημα «Πρώτα η Ιταλία και ο ιταλικός λαός» -σε μία ιταλική εκδοχή του τραμπισμού- έχει ακραία ξενοφοβική, ομοφοβική και ευρωσκεπτικιστική πολιτική.

Μέχρι και σήμερα το κόμμα της δεν έχει αποκηρύξει τον φασισμό.

Τα “Αδέλφια της Ιταλίας” θέλουν να εμποδίσουν πάση θυσία τις μεταναστευτικές ροές και οι Ιταλοί να γεννούν περισσότερα παιδιά -εξ ου και είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις.

Δεν θέλουν… Italexit, αξιώνουν όμως τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ, του ευρώ, καθώς και του ιταλικού συντάγματος ώστε το εγχώριο δίκαιο να υπερισχύει του ευρωπαϊκού.

Μεθοδικά ωστόσο επιχειρούν να διευρύνουν την εκλογή βάση τους, στρογγυλοποιώντας κατά το δοκούν την μισαλλόδοξη και ακραία εθνικιστική ρητορική τους.

Υπόσχονται στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, άλλαξαν τη φιλορωσική στάση τους και ονόμασαν τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «εχθρό της Ευρώπης και της Δύσης».

Στις όλο και πιο συχνές εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, η Μελόνι -δημοσιογράφος η ίδια- φτάνει μάλιστα στο σημείο να αυτοπροσδιορίζεται πλέον ακόμη και ως… κεντροδεξιά.

 

Με το βλέμμα στο Παλάτσο Κίτζι

Κάπως έτσι λοιπόν τα Αδέλφια της Ιταλίας έφτασαν από το 2% που είχαν το 2012 να αποτελούν σήμερα πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου στην Ιταλία.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν πάνω από 22%, αφήνοντας πίσω έως και δύο μονάδες το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Μαζί δε με τη Λέγκα(15%) και την Φόρτσα Ιτάλια (8%) συγκεντρώνουν κοντά στο 45%.

Κοντολογίς τους προτιμούν σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς.

Η ίδια η Μελόνι ψηφίστηκε πρόσφατα ως η πιο δημοφιλής πολιτικός της Ιταλίας.

Πέρυσι, η αυτοβιογραφία της έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Αφορά στη μακρά πορεία της από τότε που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία της ιταλικής πρωτεύουσας.

Εγκαταλείφθηκε στα 11 χρόνια της από τον πατέρα της.

Σπούδασε γλώσσες στο πρώην Ινστιτούτο Amerigo Vespucci, δουλεύοντας παράλληλα ως νταντά, σερβιτόρα ή μπάρμαν στο Piper Club, από τα πιο διάσημα νυχτερινά κέντρα της Ρώμης.

Σε μια άλλη μια αντίφαση με τις σκληροπυρηνικές πολιτικές θέσεις της και την εικόνα της ως φανατικής υπερασπίστριας των χριστιανικών οικογενειακών αξιών, είναι σήμερα ανύπαντρη μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού.

Από το 2020 είναι αρχηγός των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστικών, εθνικιστικών κομμάτων που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 55 ευρωβουλευτές.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν ομιλήτρια στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC) στο Ορλάντο της Φλόριντα, συσφίγγοντας τους δεσμούς της με την σκληροπυρηνική πτέρυγα των τραμπικών Ρεπουμπλικανών.

Στην Ισπανία εμφανίστηκε μαζί με τα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος Vox.

Τώρα η Τζόρτζι Μελόνι είναι στοχοπροσηλωμένη στην κατάκτηση του Παλάτσο Κίτζι: του πρωθυπουργικού μεγάρου στη Ρώμη.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», διακήρυξε.

Τάχθηκε κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου και υπέρ της διατήρησης του πλειοψηφικού συστήματος.

Η εκλογή της θα είναι προφανώς ένας πολιτικός σεισμός για την Ιταλία και για ολόκληρη την Ευρώπη, που μόλις ανάσανε με ανακούφιση από την ήττα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία