Με χαρακτηρισμούς, όπως πολύ «τεχνοκράτισσα», όχι αρκετά «πολιτική», πολύ «ψυχρή» έγινε δεκτή στη Γαλλία η νέα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, που θα αναλάβει να υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η 61 ετών, αριστερών πεποιθήσεων, τεχνοκράτισσα, που έχρισε ο Εμανουέλ Μακρόν δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Γαλλίας -μετά την Εντίτ Κρεσόν, που είχε επιλέξει ο Φρανσουά Μιτεράν το 1992-, είναι συνώνυμη της «συνέχειας» και «ίσως πάρα πολύ», σχολιάζει η Le Monde.

Ο Γάλλος πρόεδρος που καλείται να δείξει ότι άκουσε τα παράπονα των ψηφοφόρων, όπως τα εξέφρασαν με την υψηλή αποχή και τη μεγάλη στήριξη στην ακροδεξιά και την αριστερά, αναζητούσε για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν μία ένοικο με διαπιστευτήρια κοινωνικής και οικολογικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Ζαν Λικ Μελανσόν και του αριστερού συνασπισμού του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής της Γαλλίας, γλυκομίλητη γραφειοκράτης καριέρας, που υπηρέτησε διάφορους υπουργούς του Σοσιαλιστικού κόμματος και διετέλεσε σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προτού ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μακρόν, η Μπορν άφησε το αποτύπωμά της ως υπουργός Μεταφορών και Οικολογίας, προωθώντας πολιτικές φιλικές για το ποδήλατο.

Η διακριτική τεχνοκράτισσα, που δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, απέκτησε τη φήμη σκληρής διαπραγματεύτριας με τα συνδικάτα κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν.

Ως υπουργός Μεταφορών άντεξε ενάντια σε απεργίες και διαδηλώσεις εβδομάδων για να τερματιστεί ένα γενναιόδωρο σύστημα συντάξεων και παροχών για τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους της SNCF. «Είναι μια πραγματική εργασιομανής, κάποιος που μπορεί να συνεχίσει μέχρι τις 3 το πρωί και να επιστρέψει ξανά στις 7 το πρωί», είπε ένας πρώην υπάλληλος, συνεργάτης της Μπορν.

Έχει μία κόρη από τον πρώτο της γάμο, ωστόσο, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, άγνωστο παραμένει εάν ο νυν σύντροφός της θα την ακολουθήσει στη νέα της κατοικία.