Το τεράστιο νέφος καπνού από τις δασικές πυρκαγιές του Καναδά «πνίγει» πάνω από δώδεκα αμερικανικές πολιτείες καθηλώνοντας πτήσεις στη Νέα Υόρκη κι αφήνοντας εκατομμύρια κατοίκους εκτεθειμένους σε ανθυγιεινό αέρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα σχεδόν σε ολόκληρη την ακτή του Ατλαντικού.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες από το Βερμόντ έως τη Νότια Καρολίνα και δυτικά ως το Οχάιο και το Κάνσας προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι η παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να τους προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα λόγω των υψηλών επιπέδων λεπτών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

«Είναι κρίσιμο οι Αμερικανοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να ακούν τις τοπικές Αρχές για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Εικόνα από ουρανοξύστη, που καλύπτεται από καπνό στη Νέα Υόρκη

Η αμερικανική ιδιωτική υπηρεσία μετεωρολογικών προβλέψεων AccuWeather είπε ότι η πυκνή ομίχλη και η αιθάλη που εκτείνεται από τα υψηλά υψόμετρα μέχρι το επίπεδο του εδάφους σηματοδοτεί τη χειρότερη εξάπλωση καπνού από δασικές πυρκαγιές στις βορειοανατολικές ΗΠΑ εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Χάθηκε ο ορίζοντας στη Νέα Υόρκη

Ο διάσημος ορίζοντας της Νέας Υόρκης, συνήθως ορατός σε βάθος χιλιομέτρων, εξαφανίστηκε από το αλλόκοτο πέπλο καπνού, που προκαλεί αδιαθεσία σε πολλούς από τους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Η δύσπνοια λόγω του καπνού ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους εργαζόμενους που μοχθούν σε εξωτερικούς χώρους, που καταφεύγουν σε μάσκες προσώπου για να προστατευτούν.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χότσουλ έκανε λόγο για «κρίση έκτακτης ανάγκης», σημειώνοντας ότι ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης για περιοχές της πολιτείας της ήταν οκτώ φορές πάνω από το κανονικό.

Οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους.

Η μειωμένη ορατότητα από την ομίχλη ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να επιβραδύνει την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή της Νέας Υόρκης και στη Φιλαδέλφεια, με τις πτήσεις να σημειώνουν κατά μέσο όρο περίπου μισή ώρα καθυστέρηση.

Σχολεία κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής διέκοψαν τις υπαίθριες δραστηριότητες και τις εκδρομές για να προστατεύσουν τους μαθητές.

Η χειρότερη ποιότητα αέρα στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με το IQAir η Νέα Υόρκη είχε τη χειρότερη ποιότητα αέρα από οποιαδήποτε άλλη μεγαλούπολη στον κόσμο χθες Τετάρτη, μπροστά από τη Λαχώρη του Πακιστάν. Το Νέο Δελχί της Ινδίας, που κατατάσσεται σταθερά στις χειρότερες πόλεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ήταν στην έκτη χειρότερη θέση.

«Συνιστούμε σε όλους τους Νεοϋορκέζους να περιορίσουν την υπαίθρια δραστηριότητα στο μέγιστο δυνατό βαθμό», είπε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς. «Όσοι έχουν προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, όπως προβλήματα με την καρδιά ή την αναπνοή, καθώς και τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους αυτή τη στιγμή».

Ο Μπάιντεν προσφέρει βοήθεια στον Τριντό για τις πυρκαγιές 

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσφερε στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό τη βοήθεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών για τις «καταστροφικές και ιστορικές» πυρκαγιές στην καναδική επικράτεια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την ομάδα του να αναπτύξει όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους πυρόσβεσης για να σβηστούν οι πυρκαγιές που πλήττουν καναδικές και αμερικανικές κοινότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς ο καπνός από τις φωτιές έχει καλύψει μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ήδη έστειλε πάνω από 600 πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης, υπενθυμίζεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στον Καναδά

Η τεράστια πυρκαγιά στη λίμνη Μπάρινγκτον στα νοτιοδυτικά της Νέας Σκωτίας στον Καναδά θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην επαρχία. Έχει κάψει περισσότερα από 200 τ. χλμ στην κομητεία Σέλμπουρν, η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα, παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού και επιβραδυντικού.

Οι πυρκαγιές στην κομητεία, που καίνε από την Κυριακή, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις εξοχικές κατοικίες τους, 50 από τις οποίες έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.