“Ο αετός πεθαίνει στον αέρα” θα μπορούσαν να πουν οι συνάδελφοι ενός πιλότου, που κατέρρευσε και πέθανε στην τουαλέτα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να γίνει αναγκαστική προσγείωση, αφού οι επιβάτες έζησαν τον χειρότερο εφιάλτη τους στην πτήση από το Μαϊάμι στη Χιλή.

Ο 56χρονος Ιβάν Αντόρ ήταν ο κυβερνήτης της πτήσης της Latam Arilines με προορισμό το Σαντιάγο, όταν γύρω στις 11 το βράδυ υπέστη καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με τη «The Sun».

Οι δύο συγκυβερνήτες του προχώρησαν σε αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο Τόκουμεν, στην πόλη του Παναμά, με μία νοσοκόμα και δύο γιατρούς στο αεροσκάφος να σπεύδουν να σώσουν τον πιλότο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

«Δυστυχώς, δεν είχαμε τα απαραίτητα ή επαρκή μέσα για να του κάνουμε ανάνηψη», δήλωσε η νοσοκόμα. «Η Latam πρέπει να βελτιώσει το θέμα του πρωτοκόλλου σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών υγείας και ιατρικών περιστατικών όπως αυτό».

Κατέρρευσε 40 λεπτά μετά την απογείωση

Ένας επιβάτης δήλωσε πως ένας από τους συγκυβερνήτες ρώτησε εάν υπήρχαν γιατροί στο αεροπλάνο περίπου 40 λεπτά μετά την απογείωση. «Μας είπαν ότι θα προσγειωνόμασταν επειδή ο πιλότος δεν ήταν καλά στην υγεία του και, όταν φτάσαμε, μας ζήτησαν να εκκενώσουμε το αεροπλάνο επειδή η κατάσταση είχε επιδεινωθεί», δήλωσε ο επιβάτης.

Οι επιβάτες έμειναν σε ξενοδοχεία στην πόλη του Παναμά και η πτήση συνεχίστηκε την επόμενη μέρα.

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης ακολουθήθηκαν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της ζωής του πιλότου. Δυστυχώς, μετά την προσγείωση και τη λήψη περαιτέρω ιατρικής βοήθειας, ο πιλότος απεβίωσε» δήλωσε η αεροπορική εταιρεία στην εφημερίδα «The New York Post».

«Ο όμιλος Latam είναι βαθιά θλιμμένος από αυτό το γεγονός και εκφράζει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του υπαλλήλου μας».