Αρκετοί Τούρκοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν στην Κωνσταντινούπολη, μετά την φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Εκατοντάδες ήταν οι νεαροί Τούρκοι που βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, Οι Τούρκοι διατηρούν καλές σχέσεις ως μουσουλμάνοι με τους Παλαιστίνιους, καθώς μάλιστα η Άγκυρα εμφανίζεται ως ηγετική δύναμη απέναντι σε μεγάλο μέρος του ισλάμ.

Στην Κωνσταντινούπολη εδρεύουν και τα γραφεία της οργάνωσης Χαμάς.

Ίσες αποστάσεις τηρεί η Τουρκία

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι πράξεις βίας και κλιμάκωσης δεν ωφελούν κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και να δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου έλεγχο χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις στενές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)