Μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα γίνονται στον κόσμο μέσα από το κυβερνο-διαδίκτυο με κίνδυνο παράλυσης από το μέγεθος των προβλημάτων
Άρθρο του Γιούρι Φέντετοφ, Εκτελεστικού Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυβερνο-. Το αναπόφευκτο πρόθεμα που χαρακτηρίζει τον κόσμο μας σήμερα. Από την ιδιωτική ζωή των ατόμων έως τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, το κυβερνο-διαδίκτυο κυριαρχεί στις συζητήσεις και στις ειδήσεις – τόσο πολύ ώστε να κινδυνεύουμε να παραλύσουμε από το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Ωστόσο καλό θα ήταν να έχουμε κατά νου ότι, παρά τα πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της διακυβέρνησης, η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων απειλών του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο. Εμπόριο παράνομων ναρκωτικών και όπλων στο σκοτεινό δίκτυο (darknet), επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, έμποροι λευκής σαρκός που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρασύρουν τα θύματά τους. Η πρωτοφανής εμβέλεια του ηλεκτρονικού εγκλήματος -διαμέσου των συνόρων, στα σπίτια μας και στα σχολεία, στις επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία και σε άλλους ζωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών- απλά ενισχύει τις απειλές.
Μια πρόσφατη εκτίμηση ανέβασε το παγκόσμιο κόστος του ηλεκτρονικού εγκλήματος στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η ζημιά που προκαλεί στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ασφάλεια, στην ισότητα των φύλων και στην προστασία των γυναικών -καθώς γυναίκες και κορίτσια βλάπτονται δυσανάλογα από τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο- είναι τεράστια.
Η ασφάλεια των ατόμων στο διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο έργο και κανένας φορέας ή κυβέρνηση δεν έχει την τέλεια λύση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενισχύσουμε την πρόληψη και να βελτιώσουμε την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα είναι δυνατή:
– Η οικοδόμηση ικανοτήτων, πάνω απ’ όλα στον τομέα της επιβολής του νόμου, με στόχο την κάλυψη των κενών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες,
– Η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών, άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, της INTERPOL και πολλών άλλων εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών με ρόλο στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Το ηλεκτρονικό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης κακόβουλου λογισμικού και της ηλεκτρονικής εισβολής (hacking), το ηλεκτρονικό έγκλημα, όπως το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) που έχει στόχο την κλοπή οικονομικών στοιχείων, καθώς και η διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών έχουν όλα ένα κοινό πέρα από το γεγονός πως λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο: είναι όλα εγκλήματα.
Η αστυνομία, οι εισαγγελείς και οι δικαστές πρέπει να κατανοήσουν τα εγκλήματα αυτά, χρειάζονται τα εργαλεία για να διερευνήσουν και να αναζητήσουν τους εγκληματίες, και να προστατεύσουν τα θύματα και πρέπει να είναι σε θέση να διώκουν και να εκδικάζουν υποθέσεις.
Στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), εργαζόμαστε σε περισσότερες από 50 χώρες για να παρέχουμε την αναγκαία κατάρτιση, να εντείνουμε τις ερευνητικές δυνατότητες, να εντοπίσουμε τα κρυπτονομίσματα ως μέρος των οικονομικών ερευνών και να χρησιμοποιήσουμε λογισμικό για την ανίχνευση διαδικτυακού υλικού κακοποίησης, και να καταδιώξουμε τους “θηρευτές”.
Ως άμεσο αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για τη βελτίωση της απόδοσής μας σε μια χώρα, ένας παιδόφιλος υψηλού κινδύνου με περισσότερα από 80 θύματα συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε.
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παρακολούθησης του Διαδικτύου, έχουμε δημιουργήσει πύλες καταγγελίας για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών -η πιο πρόσφατη βρίσκεται στο Μπελίζ- προκειμένου οι πολίτες να αναφέρουν τις εικόνες κακοποίησης και να προστατεύσουν τα μικρά κορίτσια και τα μικρά αγόρια από την διαδικτυακή εκμετάλλευση.
Με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Thorn και Pantallas Amigas, ενισχύουμε την ηλεκτρονική προστασία και την εκπαίδευση των γονέων, των φροντιστών και των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο μέσω της ενημέρωσης σε σχολεία και σε τοπικές κοινότητες. Η πρόληψη είναι το κλειδί.
Η εκπαίδευση που παρέχει το UNODC -επικεντρωμένη κυρίως στην Κεντρική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία- συμβάλλει επίσης στον εντοπισμό ψηφιακών αποδείξεων εμπορίου ναρκωτικών στο διαδικτυακό, στην αντιμετώπιση της χρήσης του σκοτεινού διαδικτύου (darknet) για εγκληματικούς και τρομοκρατικούς σκοπούς, αλλά και στη συλλογή δεδομένων για την καλύτερη αντιμετώπιση των εκάστοτε απειλών.
Κρίσιμης σημασίας για όλες τις προσπάθειές μας είναι η διεθνής συνεργασία. Το έργο μας -το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου εθελοντικά από κυβερνήσεις- έδειξε ότι παρά τις πολιτικές διαφορές, οι χώρες μπορούν και συνασπίζονται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές του διαδικτυακού εγκλήματος.
Ενισχύουμε επίσης τη διεθνή συνεργασία μέσω της Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει στα κεντρικά γραφεία του UNODC στη Βιέννη.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, που ιδρύθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αποτελείται από διπλωμάτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο που συζητούν τις πιο επείγουσες προκλήσεις του ηλεκτρονικού εγκλήματος σήμερα. Αυτές οι συναντήσεις καταδεικνύουν την επιθυμία και την προθυμία των κυβερνήσεων να επιδιώξουν μια ρεαλιστική συνεργασία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πρόληψης και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Ως επόμενο βήμα, πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες, παρέχοντας μεταξύ άλλων περισσότερους πόρους για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες συχνά διαθέτουν τους πιο πρόσφατους χρήστες στο χώρο του διαδικτύου και τις πιο αδύναμες άμυνες κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν αναπόσπαστο σύμμαχο στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Πρέπει να αυξήσουμε τη δέσμευση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας ανησυχίες, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης και ο περιορισμός του ηλεκτρονικού υλικού κακοποίησης.
Η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να σώσει ζωές, να αυξήσει την ευημερία και να οικοδομήσει την ειρήνη. Με την ενίσχυση της ικανότητας θεσμοθέτησης και τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, μπορούμε να προχωρήσουμε σημαντικά στην εξασφάλιση ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει μια καλή δύναμη για πάντα.
Ως επόμενο βήμα, πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες, μεταξύ άλλων παρέχοντας περισσότερους πόρους για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες συχνά διαθέτουν τους πιο πρόσφατους χρήστες στο χώρο του διαδικτύου και τις πιο αδύναμες άμυνες κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν αναπόσπαστο σύμμαχο στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Πρέπει να αυξήσουμε τη δέσμευση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας ανησυχίες, όπως η βελτίωση της εκπαίδευσης και ο περιορισμός του ηλεκτρονικού υλικού κακοποίησης.
Η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να σώσει ζωές, να αυξήσει την ευημερία και να οικοδομήσει την ειρήνη. Με την ενίσχυση της ικανότητας θεσμοθέτησης και τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, μπορούμε να προχωρήσουμε σημαντικά στην εξασφάλιση ότι το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη για το καλό.