Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν.-

Είναι αδύνατον να υπολογιστεί ακόμη ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, ενώ, όσο περνούν οι ώρες, σβήνουν και οι ελπίδες για επιζώντες μέσα στα ερείπια. Ήδη ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 16.035 σε Τουρκία και Συρία, ενώ χιλιάδες είναι ακόμα οι εγκλωβισμένοι.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε σε 12.873 κατά τη διάρκεια της νύχτας (από 12.391 που ήταν αργά το βράδυ της Τετάρτης), όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία καταστροφών της χώρας. Ο πιο πρόσφατος αριθμός από τη Συρία ανέρχεται σε 3.162. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 16.035.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καταστροφών στο University College του Λονδίνου Ilan Kelman, περισσότερο από το 90% των επιζώντων από σεισμό διασώζονται μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες. Έχουν περάσει 72 ώρες από τον πρώτο σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.

Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τους μετασεισμούς και το πόσο γρήγορα μπορούν να φτάσουν στο σημείο οι ομάδες διάσωσης και ο εξοπλισμός.

Εφιαλτική η ζωή των επιζώντων σε πολικές θερμοκρασίες

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύχτα-μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύχτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

«Τα παιδιά μας έχουν παγώσει», καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζιαντέπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.
«Καίμε παγκάκια»

«Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο», προσθέτει. «Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές», τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι

Συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι «είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη Συρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 3.162 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές και τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές», εξηγεί ο Χάσαν, ένας κάτοικος.

«Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα», προσθέτει.

Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα.

«Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει ο 40χρονος άνδρας.

Για πόσο διάστημα μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι;

Ομάδες διάσωσης απ’ όλο τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία και συνεχίζουν την προσπάθεια να ανασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους από τα ερείπια των κτιρίων που ισοπέδωσαν οι φονικοί σεισμοί.

Αλλά για πόσο διάστημα μπορούν να επιβιώσουν οι παγιδευμένοι; Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται μέσα στο πρώτο 24ωρο μετά από ένα πλήγμα του Εγκέλαδου. Μετά απ’ αυτό το χρονικό όριο λιγοστεύουν οι ελπίδες καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κάθε μέρα που περνά, λένε ειδικοί στο Associated Press.

Πολλοί εγκλωβισμένοι είναι βαριά τραυματισμένοι ή θαμμένοι κάτω από τόνους μπάζων ή βράχων. Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, και τον αέρα για να ανασάνουν, όπως και οι καιρικές συνθήκες είναι κρίσιμοι παράγοντες. Το δριμύ ψύχος και οι χιονοπτώσεις στην Τουρκία και τη Συρία έχουν εγείρει σημαντικά εμπόδια στις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης με τον υδράργυρο να πέφτει κατω από το μηδέν.

Μπορεί να ζουν και πάνω από μία εβδομάδα

«Συνήθως είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη μέχρι την έβδομη ημέρα και τα περισσότερα σωστικά συνεργεία θα σκεφτούν να τα παρατήσουν τότε», λέει ο δρ Τζαρόν Λι, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης ιατρικών έκτακτων αναγκών και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

«Όμως, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν πολύ πέρα από το όριο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και έκτακτες περιπτώσεις», λέει.

Εγκλωβισμένοι με βαριά τραύματα, όπως συντριπτικά κατάγματα και ακρωτηριασμένα άκρα, έχουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης, λέει ο Δρ Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός στην Τραυματολογία της ιατρικής σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Αν δεν απεγκλωβιστουν σε μία ώρα, εκείνη την κρίσιμη ώρα, πραγματικά είναι πολύ χαμηλές οι πιθανότητες να επιβιώσουν». Άτομα με άλλες παθήσεις και ασθένειες, η υγεία των οποίων εξαρτάται από φάρμακα, έχουν επίσης χαμηλές πιθανότητες να επιζήσουν, προσθέτει.