Ξεκίνησε από την Αυστραλία και θα περάσει από Γαλλία για να χαιρετήσει όλους τους συγγενείς και φίλους.

Για την Ελβετία προκειμένου να υποβληθεί σε ευθανασία αναχώρησε ο γηραιότερος επιστήμονας στην Αυστραλία, ο 104χρονος οικολόγος Ντέιβιντ Γκούνταλ, καθώς έχει επιδεινωθεί η ποιότητα της ζωής του και η Αυστραλία δεν υποστηρίζει την εθελοντική ευθανασία, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Ο Γκούνταλ αναχώρησε πάνω στην αναπηρική του καρέκλα από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας την Τετάρτη, αποχαιρετώντας τα μέλη της οικογένειάς του, τα εγγόνια του και την κόρη του. Ο επίτιμος συνεργάτης έρευνας του Πανεπιστημίου Edith Cowan υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την εθελοντική ευθανασία, λέγοντας ότι λυπάται που είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει έως την Ελβετία και ότι θα προτιμούσε να το κάνει στην πατρίδα του. Όπως αναφέρει, δεν έχει νόημα πια να ζει, καθώς έχει ήδη ζήσει μία γεμάτη, περιπετειώδη ζωή και τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να απολαύσει πια ούτε ένα ταξίδι, ενώ δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Γκούνταλ θα πάει πρώτα στο Μπορντό της Γαλλίας για να αποχαιρετήσει άλλους συγγενείς του που ζουν εκεί και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου μία κλινική έχει εγκρίνει την αίτησή του να υποβληθεί σε ευθανασία. Ο συνοδός του στο ταξίδι και ιδρυτής της εθελοντικής ομάδας υπεράσπισης της ευθανασίας Exit International Φίλιπ Νίτσκε λέει ότι ο υπεραιωνόβιος Γκούνταλ «διεκδικεί απλά το δικαίωμα να έχει έναν ειρηνικό θάνατο». Επικρίνει μάλιστα τη χώρα του που δεν μπορεί να παράσχει σε έναν υπέργηρο πολίτη της τα απαραίτητα φάρμακα για να έχει ένα αξιοπρεπές και ειρηνικό τέλος, όπως εκείνος επιθυμεί.

Το γεγονός πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Αυστραλία και αμέσως άρχισε στο Διαδίκτυο μια εκστρατεία κατά την οποία συγκεντρώθηκαν πάνω από 20.000 δολάρια Αυστραλίας (15.000 δολάρια ΗΠΑ) για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού του Γκούνταλ και του συνοδού του στην Ελβετία. Πολίτες μέσω Διαδικτύου αλλά και ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ Μακγκόουαν ευχήθηκαν στον Γκούνταλ τα καλύτερα στο τελευταίο του ταξίδι.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ