Με νέες απειλές κατά της Ουκρανίας επανήλθε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι η Ρωσία θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια του Κιέβου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα χρησιμοποιούσε όλα τα διαθέσιμα μέσα, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο πλήγματος με πύραυλο Oreshnik και στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μεταξύ των στόχων ενδέχεται να περιληφθούν «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο, σε απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά του ρωσικού εδάφους, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν, μιλώντας στην Αστάνα του Καζακστάν, υποστήριξε ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτή του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο.

Νέες απειλές Πούτιν: Με «κάθε μέσο καταστροφής η απάντηση», εάν η Ουκρανία εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα

Δήλωσε παράλληλα έτοιμος για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε εύστροφο και έμπειρο τον Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να δυσκολέψει τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε νωρίτερα ότι η ιδέα που φέρεται να διακινείται σε συγκεκριμένους κύκλους ότι η Ουάσινγκτον για πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία είναι «παρανοϊκή» και ότι η αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα εισέβαλλε στην Ουκρανία.

Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Χωρίς ρεύμα 1.000.000 Ουκρανοί

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα έπληξε στη διάρκεια της νύκτας 117 στόχους στην Ουκρανία με 90 πυραύλους και 100 drones, εξηγώντας ότι “πρόκειται για μια απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις (του Κιέβου) εναντίον του εδάφους μας με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS”.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα σε χαμηλές θερμοκρασίες στην Ουκρανία μετά την επίθεση.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία γνώριζε πόσα όπλα μεγάλου βεληνεκούς δόθηκαν στο Κίεβο και «πού βρίσκονται».

Είπε ότι η Ρωσία «αναγκάστηκε να δοκιμάσει» τον νέο βαλλιστικό πύραυλό της Oreshnik στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, σε μια κίνηση που σόκαρε το Κίεβο και τη Δύση, απειλώντας με περισσότερα τέτοια «δοκιμαστικά» πλήγματα.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιλέγουν στόχους για να πλήξουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των «κέντρων λήψης αποφάσεων στο Κίεβο».

Είπε ότι το Κίεβο είχε προσπαθήσει να πλήξει «κτίρια κρατικής σημασίας στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα» καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου καυχήθηκε ότι o πύραυλος Oreshnik θα μπορούσε να μετατρέψει οτιδήποτε χτυπήσει «σε σκόνη» και ότι πολλά από τα όπλα που θα εκτοξευτούν μαζί θα ήταν «συγκρίσιμα με ένα πυρηνικό χτύπημα».

Υποστήριξε ότι ο Oreshnik μπορεί να ταξιδέψει «περίπου τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο» και ότι τα στοιχεία που επιτίθενται σε αυτό φτάνουν σε θερμοκρασία σχεδόν «σαν την επιφάνεια του Ήλιου».

«Εάν υπάρξουν περισσότερα χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς… θα απαντήσουμε, μεταξύ άλλων με πιθανή συνέχιση των δοκιμών των Oreshniks σε συνθήκες μάχης», δήλωσε ο Πούτιν.

Λαβρόφ: Η υπομονή της Ρωσίας φτάνει στα όριά της μετά τις τελευταίες επιθέσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση την Τετάρτη ότι η υπομονή της Ρωσίας έχει ένα όριο, σχολιάζοντας έτσι τις νέες ουκρανικές επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, επιθέσεις που ενέκρινε στο τέλος της θητείας του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, αναφέρει το πρακτορείο EFE.

«Έχουμε πολλά ρητά που απεικονίζουν τον χαρακτήρα του λαού μας: «Μετρήστε επτά φορές και κόψτε μόνο μία!», «Ο Θεός έκανε υπομονή και μας εμπιστεύτηκε να είμαστε υπομονετικοί», αλλά η υπομονή τελειώνει αναπόφευκτα αν υποβληθεί σε ατελείωτη δοκιμασία», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση καθώς συνόδευε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια επίσκεψη στο Καζακστάν.

Στην ίδια δήλωση υποστήριξε ότι η Ρωσία πρόσεχε να μην «πηδήξει πάνω από το άλογο», γιατί μόλις το κάνει θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει, αναφερόμενος στις απειλές για αντίποινα που έχουν ήδη διατυπωθεί από τη Μόσχα μετά την εξουσιοδότηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους.

Αφού έλαβε το πράσινο φως από τους συμμάχους της, η Ουκρανία επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow, που έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα. Η Ρωσία ανταπέδωσε χτυπώντας ένα εργοστάσιο όπλων στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο με τον νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oresnik επισημοποιώντας έτσι την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της για να μειώσει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ακολούθησαν, όμως, δύο νέες ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους ATACMS, το Σάββατο και τη Δευτέρα, σε μια ρωσική αντιαεροπορική συστοιχία S-400 και σε ένα αεροδρόμιο στη ρωσική επαρχία Κουρσκ, που υπήρξε επίσης στόχο της προηγούμενης επίθεσης με πυραύλους Storm Shadow.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 10 από τους 13 πυραύλους που εκτόξευσε η Ουκρανία σε αυτές τις δύο τελευταίες επιθέσεις και ότι ετοιμάζει νέα αντίποινα, παραδέχοντας ταυτόχρονα ότι οι πύραυλοι που δεν καταρρίφθηκαν έφτασαν στους στόχους τους και προκάλεσαν ακόμη και θύματα μεταξύ του Ρώσικου στρατού.