Οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν αποτρέπουν την Τουρκία από το να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βορειοανατολική Συρία, όπου βρίσκονται κυρίως Κούρδοι, αλλά την αφήνουν να παίξει ρόλο “αφεντικού” στην περιοχή, παρά τα όσα λέγονται για κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο, που επέκρινε με αυστηρό τρόπο την Τουρκία για τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο με την προσθήκη ότι οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Φαίνεται όμως ότι άλλη γραμμή ακολουθεί ο Πομπέο και άλλα πρεσβεύει ο Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία μετά από τηλερωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού “Χαλιφάτου” από τις ΗΠΑ».

Στοχευμένη η επιχείρηση κατά “τρομοκρατών”

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργηθεί «ασφαλής ζώνη» στη βόρεια Συρία έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το σχόλιο αυτό μέσω Twitter μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προχωρήσουν σύντομα σε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα την υποστηρίξουν, ούτε θα αναμιχθούν σε αυτήν.